Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомога на дітей для ФОП не оподатковується ПДФО

Реклама

Допомога на дітей, яка, відповідно до постанови №329, надається ФОП першої та другої груп на період карантину, не оподатковується ПДФО і військовим збором. Про це повідомляє ДПС у Київській області.

Сума такої допомоги на дітей відображається у податковому розрахунку за ф. 1 ДФ за ознакою доходу «128».

Читайте також: Допомога на дітей для ФОПів I і II групи: куди звертатися і які потрібні документи

Податківці пояснили, що до складу доходу ФОП - платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм ( п.п.292.11.4 п.292.11 ст. 292 ПКУ).
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, доходи у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (п.п.165.1.1 п.165.1 ст.165 ПКУ ).
Водночас, об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 прим.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Пунктом 1.7 п.п. 16 прим.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, або оподатковуються за нульовою ставкою).
Згідно з довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ), суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримує платник податку з бюджетів (п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ), відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Зверніть увагу на чат-бот для ФОП II і III груп єдиного податку ReporTax, який розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність. Також можна вести книгу обліку доходів просто у боті, а наприкінці місяця він автоматично підраховуватиме загальну суму доходу та податок до сплати.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини