Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мораторій на перевірки знімуть не раніше серпня

Реклама

Державна регуляторна служба висловила свою позицію щодо множинності положень законодавства щодо заборони проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності у зв'язку із встановленням карантину, направленого на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Так, ДРС зазначає, що дата зняття заборони припадатиме на перше число місяця, наступного за місяцем, у якому дія карантину була припинена.

З огляду на те, що дію карантину продовжили до 31 липня, заборону на планові перевірки знімуть з 1 серпня (якщо Кабмін знову не продовжить карантин).

Дізнатися потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

17 квітня 2020 року в Україні, на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), введено заборону проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Слід зазначити, що ця заборона була введена двома законами, прийнятими Верховною Радою України в один день, але, виходячи зі змісту норм, якими ця заборона передбачувалась, термін її дії припинявся у кожному законі по-різному. Мова йде про Закони України від 17 квітня 2020 року № 530 та № 533.

Так, за положеннями Закону № 530 зняття заборони на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності має відбутися на підставі рішення Кабінету Міністрів України про скасування карантину, а за Законом № 533 - у конкретну дату - 30 червня 2020 року.

Проте, 29 травня 2020 року набрала чинності нова редакція Закону № 533, якою було встановлено, що заборона діятиме по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), але не раніше 30 червня 2020 року.

Отже, за нової редакції згаданого Закону № 533 зняття заборони на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, як і у Законі № 530, також пов'язується із виданням Кабінетом Міністрів України рішення про скасування карантину.

Із застосуванням такого регулювання можливість неоднозначного (множинного) трактування повноважень органу державного нагляду (контролю), пов'язаних із датою зняття заборони на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю), яка існувала раніше за попередньої редакції Закону № 533, не було усунуто.

Згідно з положенням частини сьомої статті 4 Закону про нагляд (контроль), якщо норми різних законів допускають неоднозначне (множинне) трактування повноважень органу державного нагляду (контролю), така норма трактується в інтересах суб'єкта господарювання (принцип презумпції правомірності діяльності суб'єкта господарювання).

Оскільки є очевидним те, що в інтересах суб'єкта господарювання є залишення дії заборони на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) на якомога довший період, ДРС вважає, що дата зняття заборони на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) має визначатися тим документом, який скасує заборону пізніше.

Підготуватися до перевірок допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Тестовий доступ можна отримати за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини