Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Борг в іноземній валюті: рішення суду про суму інфляції та пені за прострочення

Реклама

Якщо умовами договору позики сторони визначили, що позичальник бере на себе зобов`язання повернути кошти в тому ж розмірі (еквівалент Євро) нарахована позивачем сума інфляційних втрат стягненню з відповідача не підлягає.

Відповідне положення міститься у постанові ВС від 22 червня 2020 року у справі № 752/10525/16-ц. З повним текстом постанови можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Обставини справи

Особа звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення боргу у розмірі 1 310 124,00 грн за договором позики, укладеним між сторонами.

Позовна заява мотивована тим, що він надав відповідачу в позику грошові кошти у розмірі 1 310 124,00 грн для здійснення підприємницької діяльності і зазначені обставини підтверджуються розпискою. Відповідач зобов'язався повернути кошти згідно графіку до 31 травня 2016 року. Однак, виконав свої зобов'язання частково і в подальшому відмовився від виконання зобов'язань.

У зв'язку з викладеним, позивач, з урахуванням уточнених позовних вимог, просив суд стягнути з відповідача суму боргу за договором позики у розмірі 1 269 124,00 грн., суму процентів за користування грошовими коштами у розмірі 221 699,97 грн., суму втрат від інфляції у розмірі 161 727,00 грн. та 29 401,05 грн 3 % річних.

Рішенням місцевого суду у задоволенні позову відмовлено, це рішення частково скасував апеляційний суд

Позиція Верховного Суду

ВС залишив касаційну скаргу без задоволення, залишивши рішення апеляційного суду без змін.

За змістом статті 1 Закону "Про індексацію грошових доходів населення" індекс інфляції (індекс споживчих цін) - це показник, що характеризує динаміку загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання.

Офіційний індекс інфляції, що розраховується Держкомстатом, визначає рівень знецінення національної грошової одиниці України, тобто купівельної спроможності гривні, а не іноземної валюти.

Отже, індексації внаслідок знецінення підлягає лише грошова одиниця України - гривня, іноземна валюта індексації не підлягає.

Норми частини другої статті 625 ЦК щодо сплати боргу з урахування встановленого індексу інфляції поширюються лише на випадки прострочення грошового зобов'язання, визначеного у гривнях.

Разом з тим у випадку порушення грошового зобов'язання, предметом якого є грошові кошти, виражені в гривнях з визначенням еквіваленту в іноземній валюті, передбачені частиною другою статті 625 ЦК інфляційні втрати стягненню не підлягають, оскільки втрати від знецінення національної валюти внаслідок інфляції відновлені еквівалентом іноземної валюти.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що умовами договору позики сторони визначили, що позичальник бере на себе зобов'язання повернути кошти в тому ж розмірі (еквівалент Євро) нарахована позивачем сума інфляційних втрат стягненню з відповідача не підлягає.

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- повна база НПА;

- коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини