Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які підстави перевірок Держпраці будуть незаконними: оновлено порядок

Реклама

Уряд постановою від 8 липня 2020 року № 617 змінив окремі положення Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, більшість яких обумовлено тим, що до Мінекономіки від Мінсоцполітики перейшла сфера регулювання трудових відносин

Документом визначено, що контрольні повноваження інспектора праці підтверджуються службовим посвідченням встановленої Мінекономіки (раніше - Мінсоцполітики) форми, що видається Держпраці та її територіальними органами.

Підставою для видачі службового посвідчення інспектора праці посадовій особі виконавчого органу ради є лист сільського, селищного, міського голови, до якого додається заповнена картка обліку даних інспектора праці відповідно до форми, затвердженої Мінекономіки (раніше - Мінсоцполітики).

Також визначено, що порядок складення та форми акта, висновку визначаються Мінекономіки.

До затвердження Мінекономіки зазначених Порядку складення та форм акта, висновку, вимоги застосовуються Порядок складення та форми акта, висновку, вимоги, затверджені Мінсоцполітики.

Крім того, уточнено, що заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю з питань виявлення неоформлених трудових відносин здійснюються у формі інспекційних відвідувань, що проводяться інспекторами праці Держпраці та її територіальних органів.

Так, документом вилучено з підстав для інспекційних відвідувань вилучили інформацію:

1) Держстату та її територіальних органів про наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

2) Пенсійного фонду та його територіальних органів про роботодавців:

- які нараховують заробітну плату 30 і більше % працівників менше мінімальної;

- в яких стосовно працівників відсутні нарахування заробітної плати у звітному місяці, що завершився;

- в яких протягом року не проводилася індексація заробітної плати або сума підвищення заробітної плати становить менше суми нарахованої індексації.

Детальніше про перевірки органів нагляду та контролю читайте у модулі "Мистецтво оборони". Чим загрожують перевірки, що можуть перевірити, як оскаржити та інші корисні рекомендації. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Дізнатися потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок та перевірити благонадійність ваших бізнес-партнерів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН

Також читайте:

Оновлено форму постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини