Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, що адвокат може понести дисциплінарну відповідальність навіть за SMS у Viber

Реклама

Адвокат під час спілкування в мережі Інтернет може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету адвокатів та адвокатури в цілому.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 24 червня 2020 року у справі № 815/1830/18. З повним текстом цього рішення можна ознайомитися у системі аналізу VERDICTUM. Це незамінний інструмент для юристів містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Обставини справи

Адвокат зазначає, що 18 квітня 2018 року позивач отримала рішення КДКА Одеської області про порушення дисциплінарної справи від 10 квітня 2018 року, з висновками якого не погоджується, оскільки під час опублікування повідомлення у Вайбер-групі "Любимый 6-А класс", вона діяла як мати своєї дитини та в жодному разі не як адвокат.

Стверджує, що її єдине смс-повідомлення у закритій батьківській Вайбер-групі "6-А класс" є ніщо іншим як емоційною відповіддю на систематичні провокаційні та образливі смс-повідомлення до позивача як до особи.

Стверджує, що Вайбер-група "Любимый 6-А класс" є додатком до спілкування та не являється соціальною мережею.

Вважаючи рішення КДКА Одеської області про порушення дисциплінарної справи від 10 квітня 2018 року необґрунтованим, адвокат звернулась до суду з вимогою про його скасування.

Позиція ВС

Положеннями статті 2 Правил адвокатської етики встановлено, що дія Правил поширюється всі види адвокатської діяльності та в частині, визначеній Правилами,- на іншу діяльність (дії) адвоката, в тому числі соціально-публічну діяльність адвоката, яка може вступити в суперечність з професійними обов'язками адвоката, або підірвати престиж адвокатської професії.

Відповідно до вимог частини першої, третьої статті 57 Правил адвокатської етики участь адвоката у соціальних мережах (наприклад, але не обмежуючись: Facebook, Twitter, Linkedln, Pinterest, Google Plus+, Tumblr, Instagram, Flickr, MySpace та інших), Інтернет-форумах та застосування ним інших форм спілкування в мережі Інтернет є допустимими, проте адвокат може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету адвокатів та адвокатури в цілому.

Використання адвокатом соціальних мереж, Інтернет-форумів та інших форм спілкування в мережі Інтернет повинно відповідати певним принципам, в тому числі стриманості та коректності, толерантності та терпимості.

За приписами частини п'ятої статті 58 Правил адвокатської етики адвокати повинні оцінити чи є обраний ними засіб спілкування у мережі Інтернет належним для отримання бажаного результату. При користуванні мережою Інтернет адвокатам необхідно враховувати контекст, потенційну аудиторію та забезпечити чіткість та однозначність коментарів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини