Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендар не повинен сплачувати кошти на утримання будинку: позиція ВС

Реклама

Рішення ОСББ, зокрема щодо внесків та платежів, є необов'язковим для орендарів приміщень, а обов'язкове лише для власників, орендар сплачує ОСББ кошти на утримання будинку лише на підставі договору.

Відповідне положення міститься у постанові КГС від 2 вересня 2020 року у справі № 906/884/19.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Обставини справи

У серпні 2019 року ТОВ "Житомирський міський інформаційний центр" звернулося з позовом до ОСББ "Житичі" про спонукання до укладення договору відносин власників (орендарів) нежитлових приміщень та ОСББ.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що умовами договору оренди на позивача покладено обов'язок укладення прямого договору про сплату внесків на утримання орендованого майна з відповідачем, як балансоутримувачем будинку. Проте відповідач ухиляється від укладення такого договору в редакції позивача, що в свою чергу унеможливлює виконання останнім своїх зобов'язань за договором оренди.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд констатує, що визначаючи зобов'язання орендарів зі здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком, чинне законодавство не передбачає механізму реалізації такого зобов'язання, у тому числі механізму захисту прав об'єднання співвласників, зокрема не встановлює для ОСББ права примусового стягнення відповідних коштів з орендарів у судовому порядку, передбачаючи таке право лише щодо співвласників майна (частина 6 статті 13, Закону № 2866-III).

За таких обставин Верховний Суд вважає обґрунтованими доводи касаційної скарги та доходить висновку про те, що, з урахуванням приписів статті 511 Цивільного кодексу, прийняті відповідно до статуту рішення ОСББ "Житичі" є обов'язковими тільки для співвласників майна багатоквартирного будинку та самі по собі не встановлюють жодних зобов'язань для осіб, які не є власниками приміщень в такому будинку, у тому числі для орендарів нерухомого майна. Відповідно, висновки судів попередніх інстанцій щодо обов'язковості для орендарів рішень загальних зборів відповідача та положень статуту останнього зроблені внаслідок неправильного застосування вищевказаних норм матеріального права.

Потрібен юрист? Шукайте його в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK. Для вашої зручності розвинена система фільтрів і пошук одним рядком. Ви можете підібрати фахівця залежно від спеціалізації, регіону, мови і юрисдикції. Також доступна функція пошуку юриста недалеко від вас. З Liga:BOOK завжди легко знайти і обрати фахівця, а також отримати кваліфіковану допомогу. Шукайте необхідного юриста за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини