Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оплата праці та організація роботи під час карантину: роз'яснення Держпраці

Реклама

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надає роз'яснення щодо оплати праці на період карантину та на період простою не з вини працівника.
Конкретні рекомендації для роботодавців на період карантину передбачені
Законом № 530, який набув чинності 17 березня 2020.
По-перше, передбачено підставу збільшення кількості днів неоплачуваної відпустки за угодою сторін у разі карантину. Строк перебування у відпустці без збереження заробітної на період карантину не включається у загальний строк відпустки.
Отже, відповідно до оновлених норм,
неоплачувана відпустка за угодою між працівником та роботодавцем буде надаватися:
-   "за сімейними обставинами" строком не більш як 15 календарних днів на календарний рік;
-   на період карантину така відпустка може бути надана на весь час карантину, за заявою працівника;
-   за згодою роботодавця у зазначеній ситуації вже може бути надано неоплачувану відпустку без обмеження тривалості 15 календарних днів на рік. При цьому працівник у заяві на її надання має посилатися на норми законодавства, наприклад, вказавши так: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати відповідно до ч. 4 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки, вказати бажану дату початку відпустки, до закінчення карантину чи -  конкретну дату»;
Легалізовано роботу вдома. Роботодавець може доручити працівникові, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, надавати працівнику за його згодою відпустку.
Роботодавці можуть отримати від працівників письмові заяви про те, що вони мають належні умови для роботи вдома або можуть виходити на роботу та виконувати деякі доручення роботодавця. В цьому випадку не йдеться про зміну істотних умов праці, тому попереджати працівників за 2 місяці не потрібно.
За роботу вдома працівник отримує ту ж оплату, що і при роботі на робочому місці. Можлива виплата компенсації за використання інструментів та механізмів (ст. 125 КЗпП).
Стосовно ж норми про відпустку,
надання, зокрема, щорічної відпустки та інших відпусток, на які має право працівник, поза графіком  відпусток. Зважаючи на те, що в нормі пп. 1 п. 2 розд. ІІ Закону № 530 нічого не сказано про вид відпустки, ця норма стосується як оплачуваної відпустки (усі щорічні, додаткова «на дітей», «бойова», «чорнобильська»),  яку можна надавати поза графіком відпусток, так і відпусток без збереження зарплати. Але у будь-якому разі працівник має погодитися використати таку відпустку. В жодному разі навіть за наявності такої норми роботодавець не може змушувати працівника використати будь-яку відпустку - має бути досягнута згода сторін: з одного боку роботодавець пропонує, з іншого - працівник не проти.
За ініціативою власника підприємства, установи, організації або уповноваженого органу може
змінюватися режими роботи органів, закладів, підприємств, установ, організацій, зокрема, щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб  (пп. 2 п. 2 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 530).
Крім того, для працівників, підрозділи яких перебувають у
стані простою, в тому числі на період оголошення карантину згідно з ст. 113 КЗпП передбачено компенсацію з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).
Частково таку компенсацію відшкодовує роботодавцям, за їх зверненнями, Державна служба зайнятості згідно з
Порядком фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіттю.

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій.Дізнатися більше

Читайте також:

Як правильно організувати роботу під час карантину: роз'яснення Держпраці

Статус «Карантин»: оплата праці українцям

Простій на підприємстві: оплата праці, податкові наслідки, договірні зобов'язання з контрагентами

Карантин: чи може роботодавець вимагати присутність на робочому місці та відмовити у відпустці

Держпраці роз'яснює, як змінилася організація дистанційної роботи і гнучкого графіку

Як роботодавцям не потрапити до суду після карантину

За якої умови працівникові можна скоротити премію або зарплату на час карантину

Віддалена робота: чи може роботодавець знизити зарплату

Як правильно оформити зупинення діяльності підприємства, щоб отримати допомогу по частковому безробіттю

Скорочений та неповний робочий час: ключові відмінності

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини