Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оренда квартири: як убезпечити себе від шахраїв

Реклама

Зазвичай, для уникнення документальної тяганини і сплати податків на дохід, сторони договору найму житла погоджують його умови усно. Наймач у такому випадку втрачає гарантії свого захисту, визначені законодавством.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 811 Цивільного кодексу договір найму житла укладається у письмовій формі. Тобто його чинність пов'язана з формою укладення. З чого випливає, що перша умова, здійснення належної процедури найму житла - укласти договір. За бажанням будь-якої із сторін він може бути посвідчений письмово, внаслідок чого буде внесений у відповідний реєстр. Таким чином, копію договору сторони зможуть отримати, навіть якщо їхні екземпляри будуть втрачені чи знищені. Майте на увазі, у такій ситуації при укладенні простого письмового договору підтвердити наявність втраченого договору чи його умови практично не можливо.

У договорі обов'язково потрібно вказати:

  • реквізити сторін (наймодавця і наймача);

  • предмет найму (характеристика житла: адреса, розмір);

  • чим підтверджується право наймодавця на дане житло (наприклад, витяг з Державного реєстру прав на нерухоме майно);

  • строки найму;

  • суму плати за житло, спосіб оплати та строки її внесення (наприклад, щомісячно до 5 числа на банківський рахунок чи готівкою і т. п.).

За бажанням будь-якої сторони в договір вносяться додаткові умови. Доцільно передбачити права та обов'язки сторін договору, відповідальність сторін за порушення умов договору.

Зверніть увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 812 ЦК України помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. Тому у разі виявлення непридатності такого житла до постійного проживання, ви маєте право на розірвання договору найму без сплати пені чи неустойки, якщо такі передбачені в договорі. Водночас рекомендуємо додаткову таку можливість передбачити також умовами договору.

Таким чином, у договорі ви можете передбачити всі умови, які вважаєте за потрібне, аби захистити себе і свої майнові права.

У разі ж неналежного виконання умов договору, ви матимете право в позасудовому або судовому порядку вимагати від наймодавця виконання умов договору, або ж відшкодувати, завдану порушенням ним умов договору, майнову та моральну шкоду.

Джерело: Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Щоб убезпечити вашу нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-маяк. Ви зможете контролювати не лише зміни, які відбулися в реєстрі, але і про спроби внести такі зміни.

Читайте також:

Перевірка квартири на вторинному ринку: інструкція

Квартира або офіс в оренду: які податки потрібно платити

Оренда комерційної нерухомості: як не потрапити в "орендне рабство"

Купівля квартири: що і як потрібно перевіряти?

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Детальніше

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини