Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок платежів, електронних грошей та грошових переказів урегулюють новим Законом

Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4364 про платіжні послуги. Проект спрямований на імплементацію положень законодавства ЄС та пропонує запровадити дев'ять видів платіжних послуг, сім з яких є фінансовими платіжними послугами, а дві - нефінансовими, а саме:

Фінансові платіжні послуги:

1) послуги із зарахування готівкових коштів на рахунки користувачів, а також усі послуги, що стосуються відкриття, обслуговування та закриття рахунків (крім електронних гаманців);

2) послуги зі зняття готівкових коштів із рахунків користувачів, а також усі послуги, що стосуються відкриття, обслуговування та закриття рахунків (крім електронних гаманців);

3) послуги з виконання платіжних операцій із власними коштами користувача з рахунку/на рахунок користувача (крім платіжних операцій з електронними грошима), у тому числі:

а) виконання кредитового переказу;

б) виконання дебетового переказу;

в) виконання іншої платіжної операції, у тому числі з використанням платіжних інструментів;

4) послуги з виконання платіжних операцій з рахунку/на рахунок користувача (крім платіжних операцій з електронними грошима) за умови, що кошти для виконання платіжної операції надаються користувачу надавачем платіжних послуг на умовах кредиту, у тому числі:

а) виконання кредитового переказу;

б) виконання дебетового переказу;

в) виконання іншої платіжної операції, в тому числі з використанням платіжних інструментів;

5) послуги з емісії платіжних інструментів та/або здійснення еквайрингу платіжних інструментів;

6) послуги з переказу коштів без відкриття рахунку;

7) послуги з випуску та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців.

Нефінансовими платіжними послугами вважаються такі послуги:

1) послуги з ініціювання платіжної операції;

2) послуги з надання відомостей з рахунків.

Надавати платіжні послуги зможуть виключно: банки, платіжні установи (у тому числі малі платіжні установи), філії іноземних платіжних установ, установи електронних грошей, фінансові установи, що мають право на надання платіжних послуг, оператори поштового зв'язку, надавачі нефінансових платіжних послуг, Національний банк України, органи державної влади та місцевого самоврядування. Такі установи мають отримати ліцензію та бути внесеними до Реєстру.

Проект Закону встановлює вимоги до забезпечення збереження коштів користувачів, вимоги до розкриття інформації, зберігання документів, до договору про надання платіжних послуг, інфомації, яка надається користувачу та низку інших вимог, зокрема, що стосуються захисту інформації та безпеки платіжних операції.

Читайте також: З яких причин банки можуть блокувати рахунки?

Ефективне управління бізнесом без ризиків можливе з LIGA360:Підприємець. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі всіх законодавчих змін, що стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Серед іншого, документом визначено, що кошти для цілей цього Закону включають також електронні гроші та цифрові гроші, які існують лише в безготівковій формі.

Емітентами електронних грошей в Україні зможуть бути виключно:

1) банки;

2) установи електронних грошей;

3) філії іноземних платіжних установ;

4) оператори поштового зв'язку;

5) Національний банк України;

6) органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Для набуття статусу емітента електронних грошей та отримання права на надання послуги з випуску та виконання платіжних операцій з електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців, особа (крім Національного банку України та банків) має отримати ліцензію НБУ.

Емітент електронних грошей має право розпочинати діяльність з електронними грошима, передбачену ліцензією на надання платіжних послуг, після внесення відомостей про нього до Реєстру.

До електронних грошей не належать будь-які одиниці вартості, які:

  • обліковуються суб'єктом господарювання, який їх випустив, або містяться на будь-якому фізичному носії і використовуються в обмежений спосіб, зокрема дають змогу їх держателю придбавати товари і послуги лише у суб'єкта господарювання, який випустив ці одиниці вартості, незалежно від географічного місця розташування цього суб'єкта господарювання;

  • використовуються абонентом оператора телекомунікацій для оплати та споживання цифрового контенту за допомогою будь-якого телекомунікаційного, цифрового пристрою за умови, що вартість таких послуг уключена оператором до рахунка абонента за телекомунікаційні послуги.

Для використання на території України емітенти електронних грошей мають право здійснювати випуск електронних грошей, номінованих виключно в гривні.

Користувачі також маютимуть право отримувати та використовувати електронні гроші, номіновані в іноземній валюті, які випущені емітентами-нерезидентами за межами України.

Порядок використання електронних грошей, номінованих в іноземній валюті, визначатиметься Національним банком України.

Читайте також: Діють нові правила використання електронних грошей

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи. Отримуйте тестовий доступ за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини