Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про накопичувальну пенсійну систему вже в Раді

Реклама

20 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4408 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Ініціатор законопроекту - Денис Шмигаль.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Проектом акта передбачається запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 1 липня 2021 року) із числа зайнятих на роботах за Списком № 1 і Списком № 2 та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення. Особам, які не набудуть права участі в такій системі та які працюють (працювали) на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, така пенсія призначатиметься на умовах, визначених законодавством. Крім того, для осіб до 35 років, які до дати запровадження сплати страхових внесків до накопичувальної професійної пенсійної системи набули не менше ніж третину необхідного стажу на роботах, які дають право на призначення пільгової пенсії, передбачається право на перерахування накопичених коштів до солідарної системи та призначення пенсії на пільгових умовах, визначених законодавством.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати з накопичувальної професійної пенсійної системи) та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній пенсійній системі будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Страхові внески за учасників накопичувальної професійної пенсійної системи, які надійдуть до Пенсійного фонду України, спрямовуватимуться ним до недержавних пенсійних фондів. Учасники самостійно вибиратимуть недержавний пенсійний фонд, до якого спрямовуватимуться такі внески (принцип „пенсійні кошти ходять за учасником”).

Законопроектом передбачається запровадити три професійні пенсійні програми:

- програма № 1 - дає право на отримання пенсійних виплат після досягнення віку 50 років (Список № 1);

- програма № 2 - дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2; інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах);

- програма № 3 - дає можливість добровільно набути право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

У пояснювальній записці зазначено, що запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи дасть змогу формувати заощадження (пенсійні активи), якими особа зможе скористатися при виході на пенсію (отримання періодичної пенсійної виплати) до досягнення загального пенсійного віку, за дотриманням умови щодо необхідної тривалості зайнятості на певних роботах і загального страхового стажу.

Надійність збереження накопичених коштів учасника накопичувальної професійної пенсійної системи забезпечуватиметься посиленими вимогами до недержавних пенсійних фондів, які для надання послуг у системі повинні пройти авторизацію, а також посиленим наглядом і контролем за їхньою діяльністю, що здійснюватиметься відповідними державними органами.

У разі запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (ІІ рівня) вимоги до недержавних пенсійних фондів поширюватимуться і на накопичувальну професійну пенсійну систему.

Ефективне управління бізнесом з уникненням можливих ризиків можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе вам бути в курсі усіх законодавчих змін, які стосуються підприємницької діяльності, а також забезпечать вам надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнатися більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини