Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Небанківським установам визначили нові ознаки ризикової діяльності

Реклама

НБУ ухвалив два нові документи - Положення про заходи впливу на ринках небанківських фінпослуг та Положення про особливості заходу впливу у вигляді відсторонення керівництва від управління фінустановою та призначення тимчасової адміністрації.

До усіх небанківських фінансових установ можуть бути застосовані такі заходи впливу:

  • вимога усунути порушення

  • вимога скликати позачергові збори учасників фінустанови

  • штраф

  • тимчасове зупинення або анулювання ліцензії

  • виключення компанії з реєстру

  • укладення письмової угоди

До високоризикових сегментів ринку, якими є страховики та кредитні спілки, додатково можуть застосовуватися: затвердження плану відновлення, відсторонення керівництва від управління та призначення тимчасової адміністрації.

Окремі заходи впливу передбачені для небанківських фінансових груп. Якщо регулятор встановить порушення законодавства з питань нагляду на консолідованій основі, то має право підвищити економічні нормативи, ліміти, а також встановити обмеження на окремі види операцій.

Ознаки діяльності, яка несе ризики для вкладників та кредиторів установи

Під час нагляду Національний банк не лише встановлюватиме факти порушення законодавства, але й перевірятиме, чи є діяльність установи ризиковою для вкладників та кредиторів. У разі встановлення ознак ризиковості діяльності установи регулятор матиме право відкликати її ліцензію.

Для усіх без винятку гравців небанківського фінринку ознакою ризикової діяльності буде систематичне порушення законодавства про захист прав споживачів та у сфері реклами фінпослуг.

Для фінкомпаній-гарантів передбачено додаткову ознаку ризикової діяльності - укладання нових договорів гарантій тоді як установою не виконуються обов'язкові фінансові нормативи.

Для кредитних спілок передбачено три додаткові ознаки ризикової діяльності:

  • дострокове повернення вкладів пов'язаним особам на умовах, що відрізняються від умов залучення коштів;

  • недостатність доходів або надмірні витрати, які призводять до погіршення фінансового стану та створюють ризик невиконання нормативів;

  • штучне поліпшення фінансового результату або викривлення звітності.

Для страховиків передбачено п'ять додаткових ознак ризикової діяльності:

  • систематичне формування страхових резервів у недостатньому розмірі;

  • отримання активів, які не відносять до прийнятних активів, якщо таке отримання призводить до зменшення розміру прийнятних активів, які приймаються в покриття нормативу платоспроможності та достатності капіталу, до розміру, що є меншим 120% від нормативного обсягу активів;

  • два та більше порушень обов'язкових китеріїв і нормативів за один звітний період;

  • недостатність доходів або надмірні витрати, які призводять до погіршення фінансового стану та створюють ризик невиконання нормативів;

  • штучне поліпшення фінансового результату або викривлення звітності.

Як ефективно організувати роботу та захистити свій бізнес в умовах карантину? З рішенням Liga360: Керівник. Ви зможете перевірити надійність партнерів, контролювати згадки про вашу компанію в ключових українських ЗМІ та отримувати сповіщення щодо змін законодавства і судових рішень. А комунікувати з колегами в режимі віддаленої роботи - не проблема, адже в Liga360 можна обговорювати ризики та можливості всією командою. Замовляйте тестовий доступ до Liga360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини