Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Іпотека під 7% річних: умови та вимоги

Реклама

Наприкінці січня Уряд затвердив постанову № 63 про здешевлення вартості іпотечних кредитів, якою визначено умови, критерії та механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів. "Пільгова іпотека" стала частиною Програми надання фінансової державної підтримки (кредити для МСБ 5-7-9%), тому ставки за іпотечними кредитами з метою здешевлення їх вартості компенсуватиме Фонд розвитку підприємництва.

Де отримати кредит?

Державна підтримка надаватиметься через уповноважені банки, що відповідають критеріям, визначеним у додатку до постанови Кабміну № 28. Перелік таких банків визначить Фонд. Зі списком банків-партнерів, які відповідають цим критеріям і наразі працюють за програмою 5-7-9% можна ознайомитися тут

Хто зможе претендувати на пільговий кредит на житло?

Для отримання державної підтримки позичальник повинен відповідати таким критеріям:

1) бути громадянином України та мати повну цивільну дієздатність;

2) бути особою, яка потребує поліпшення житлових умов:

  • перебувати на квартирному обліку;

  • громадяни, які забезпечені житловою площею, що не перевищує 13,65 кв. метра на одного члена сім'ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім'ї;

  • мешканці аварійних та ветхих будинків;

  • внутрішньо переміщені особи;

  • науково-педагогічні працівники;

  • медичні працівники;

  • працівники бюджетної сфери.

3) вік позичальника на дату закінчення строку іпотечного кредиту не повинен перевищувати 70 років (включно);

Не можуть скористатися цим правом особи, які штучно погіршили свої житлові умови (здійснили відчуження житлової нерухомості, яка перебувала в їх власності) протягом останніх п'яти років, крім внутрішньо переміщених осіб у разі відчуження нерухомого майна на тимчасово окупованій території.

З моменту реєстрації права власності на предмет іпотеки право на одержання житла вважається використаним, а позичальник і члени його сім'ї знімаються з обліку громадян, які потребують відповідно до законодавства поліпшення житлових умов (у разі перебування на ньому).

Який має бути дохід?

Дохід має бути таким, який надає можливість здійснювати платежі з погашення та обслуговування іпотечного кредиту відповідно до правил і процедур уповноваженого банку.

Розмір середньомісячного грошового доходу позичальника та кожного з членів його сім'ї за останні 6 місяців не повинен перевищувати п'ятикратного розміру місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України, де розташований предмет іпотеки, розрахованого згідно з офіційними даними Держстату.

Які документи потрібно подавати?

Для укладення кредитного договору позичальник подає уповноваженому банку:

  • заяву,

  • копію паспорта,

  • копію ІПН,

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) позичальника та членів його сім'ї,

  • копію свідоцтва про шлюб (за наявності),

  • копію свідоцтва про народження дитини/дітей (за наявності),

  • документи про доходи позичальника та членів його сім'ї за останні шість місяців,

  • довідку про перебування на квартирному обліку (за наявності)

  • інші документи відповідно до внутрішніх вимог уповноваженого банку.

Сумма та строк кредитування

Максимальна сума кредиту позичальнику - не більш як 2 млн. грн;

Максимальна вартість предмета іпотеки - не більш як 2 млн 500 тис грн.

Строк іпотечного кредиту становить до 240 місяців (20 років).

Перший внесок

Перший внесок (початковий внесок) позичальник має сплатити за рахунок власних коштів у розмірі не менш як 15% вартості предмета іпотеки.

Кредитний договір може містити умови про сплату позичальником уповноваженому банку комісій за надання та/або обслуговування іпотечного кредиту, які сукупно за весь строк дії кредитного договору мають становити не більш як 0,5% суми наданого іпотечного кредиту.

Вимоги до житла

Предметом іпотеки може бути квартира або будинок, які прийняті в експлуатацію у поточному році або не раніше ніж протягом трьох років, що передують поточному або майнові права на квартиру в об'єкті незавершеного будівництва та/або індивідуальний житловий будинок, які придбаваються або будівництво яких фінансується (інвестується) позичальником.

Пільговий кредит надається на нормативну площу - 50 кв. метрів загальної площі предмета іпотеки на одинокого громадянина чи сім'ю з двох осіб та 20 кв. метрів - на кожного наступного члена сім'ї.

Зверніть увагу! Вартість загальної площі предмета іпотеки, що перевищує нормативну площу , сплачується позичальником відповідно до умов договору про придбання предмета іпотеки за рахунок власних коштів без компенсації процентів.

Предметом іпотеки не можуть бути:

  • квартира в житловому будинку квартирного типу (багатоквартирному будинку) та індивідуальний житловий будинок, прийняті в експлуатацію раніше ніж за три роки до початку поточного року;

  • соціальне житло, службові жилі приміщення та інші жилі приміщення, пристосовані для тимчасового проживання громадян.

Предмет іпотеки (за винятком майнових прав на квартиру в об'єкті незавершеного будівництва або на індивідуальний житловий будинок), вартість якого визначається на підставі звіту про оцінку, повинен бути застрахований позичальником на його повну вартість, що зазначена в іпотечному договорі, відповідно до законодавства від ризиків, перелік яких визначається у програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів. Договір страхування предмета іпотеки має передбачати, що вигодонабувачем за договором страхування у разі виникнення страхового випадку є іпотечний кредитор.

Вимоги до об'єктів незавершеного будівництва, в яких може придбаватися житло та майнові права на квартиру в яких можуть бути предметом іпотеки відповідно до цього Порядку, визначає уповноважений банк.

Проценти за кредитом

Базова процентна ставка за іпотечним кредитом встановлюється у такому розмірі:

  • для іпотечних кредитів на придбання квартири або індивідуального житлового будинку - не більше Індексу UIRD (12 місяців) плюс 4,5 процентного пункта;

  • для іпотечних кредитів на придбання майнових прав на квартиру в об'єкті незавершеного будівництва - не більше Індексу UIRD (12 місяців) плюс 7 процентних пунктів.

Уповноважений банк щороку переглядає розмір базової процентної ставки, з урахуванням зміни зазначеного індексу.

Компенсація процентів надається з метою зниження фактичних витрат на сплату базової процентної ставки до рівня 7% річних.

Тобто базова процентна ставка у договорі буде на рівні 13-15%, але для позичальника буде 7% за рахунок компенсації різниці.

Компенсація процентів здійснюється Фондом щомісяця.

Уповноважений банк має право передбачити в кредитному договорі умову про застосування підвищеної (штрафної) процентної ставки за кредитом за невиконання ним умов кредитного договору та/або договору іпотеки.

У разі порушення позичальником умов цього Порядку або встановлення фактів подання позичальником недостовірної, неправдивої інформації, що призвело до неправомірного надання позичальнику державної підтримки, позичальник зобов'язаний самостійно забезпечити сплату процентної ставки, визначеної кредитним договором.

Надання Фондом державної підтримки шляхом компенсації процентів призупиняється у разі порушення позичальником більше ніж на 30 календарних днів зобов'язання за кредитним договором. Сплата компенсації процентів відновлюється у разі погашення позичальником заборгованості за кредитним договором не більше ніж через 90 календарних днів з дня порушення зобов'язання або здійснення уповноваженим банком та позичальником реструктуризації простроченої ним заборгованості за кредитним договором.

Гарантії для банку

Фонд надає гарантію в розмірі 50% основної суми заборгованості за іпотечним кредитом позичальника.

При цьому максимальний рівень виплат, який Фонд може здійснити на користь уповноваженого банку за гарантією, не може перевищувати 50% загальної гарантованої суми за всіма іпотечними кредитами позичальників, що були включені до пулу кредитних договорів.

Уповноважений банк здійснює за власний рахунок звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечними кредитами позичальників, за якими Фондом надано гарантію, та забезпечує реалізацію предмета іпотеки за іпотечними кредитами позичальників.

Кошти, отримані уповноваженим банком у задоволення своїх вимог як кредитора розподіляються між Фондом та уповноваженим банком у таких пропорціях:

  • 50% отриманої суми, але не більше суми коштів, сплаченої Фондом в межах суми наданої гарантії, уповноважений банк перераховує Фонду;

  • 50% отриманої суми уповноважений банк зараховує в рахунок погашення (повного або часткового) заборгованості позичальника за таким іпотечним кредитом перед уповноваженим банком.

Частка проблемних кредитів у кредитному портфелі позичальників уповноваженого банку, за яким Фондом надана гарантія, не може перевищувати 10%.

Бізнес щодня стикається з ризиками - від партнерів, клієнтів або конкурентів. Відтепер у CONTR AGENT можна перевірити інформацію про фізичних осіб і бути впевненими у бізнес-зв'язках. Система проаналізує інформацію з державних реєстрів, і повідомить, якщо особа переховується від органів влади, є у реєстрі боржників, або має відкриті провадження. Встигніть замовити CONTR AGENT за вигідною ціною, тільки у лютому.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини