Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мікрокредити: що треба знати, щоб не отримати великі борги

Реклама

У Нацбанку зазначили важливі моменти, які потрібно знати про мікрокредити.

Сьогодні мікрокредити - поширене явище. Це невеликі позики на короткий термін, так звані позики до зарплати, які видають фінансові компанії.

Як і кожен продукт, вони мають свої особливості: такі кредити видаються значно швидше за банківські, адже не потрібно заповнювати багато документів. Однак їхня вартість суттєво перевищує позику у банку. Про це варто пам'ятати.

Хочете оформити мікрокредит - обов'язково звертайте увагу на:

- офіційну реєстрацію установи (перевірте інформацію компанії через систему Нацбанку. Якщо не знайшли інформацію, не користуйтеся її послугами);

- повну процентну ставку (0-2% з реклами - це, очевидно, вартість за один день користування без додаткових комісій і платежів; річна ставка при цьому може сягати кількох сотень процентів);

- графік платежів;

- штрафи у разі прострочення (навіть декілька днів прострочення можуть коштувати значної суми);

- умови договору (уважно почитайте договір, а потім підписуйте. У ньому можуть бути зазначені особливі умови нарахування процентів та додаткові послуги).

Будьте уважними до особливих умов нарахування відсотків

Йдеться про випадки, коли фінансова установа не одразу погодила всю суму кредиту.

Наприклад, ви просили 10 тыс. грн, а установа погодила спочатку 5 тыс. грн, а через декілька днів решту кредиту - 5 тис. грн.

Може здаватися, що це один кредит, хоча насправді - це два окремі кредити, за якими можуть відрізнятися відсоткові ставки, дати погашення, розмір штрафів. Уважно читайте умови договору та вчасно сплачуйте обидва кредити.

Вчасно не виплатили мікрокредит. Яким може бути максимальний розмір штрафів?

Мікрокредит - це кредит розміром до 1 мінімальної заробітної плати. За такими кредитами штраф та пеня не можуть перевищувати подвійної суми кредиту. Проте, на жаль, це стосується лише позик, оформлених після 8 січня 2021 року, коли набрав чинності Закон № № 891-IX, що встановлює максимальну межу штрафів та пені.

Для мікрокредитів, оформлених до цієї дати, можуть бути застосовані штрафи та пеня, прописані в договорі.

Для кредитів понад 1 мінімальну зарплату також є обмеження для штрафів та пені. Вони не можуть перевищувати половини суми кредиту.

Але! Ці обмеження не розповсюджуються на інші платежі, що підлягають сплаті за порушення виконання кредитних зобов'язань.


Важливо!

У період дії карантинних обмежень штрафи і пеня не нараховуються. Однак це не стосується нарахування процентів та додаткових платежів.

Звертайтися лише до тих фінустанов та банків, які мають надійну репутацію. Перевірити небанківську фінустанову або банк ви можете за допомогою сервісу CONTR AGENT. Сервіс дає змогу дізнатися актуальну та достовірну інформацію з державних реєстрів та відкритих джерел

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини