Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забудова на ділянці не є підставою для узгодження проекту земельної ділянки - ВС

Реклама

Земельний кодекс не встановлює особливостей погодження проектів землеустрою щодо відведення ділянок залежно від того, чи є на них забудова.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 20 січня 2021 року у справі № 200/20946/17.

Обставини справи

Позивач просила:

- визнати протиправною відмову Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по фактичному розміщенню будівель та споруд;

- зобов'язати Департамент по роботі з активами Дніпровської міської ради повторно розглянути питання про погодження вказаного проекту землеустрою з урахуванням протиправності відмови у погодженні зазначеного проекту.

Позиція ВС

ВС зазначає, що суди попередніх інстанцій, задовольняючи позов, виходили з того, що позивач звернувся за виділенням земельної ділянки під будівлі та споруди, які вже побудовано. Тому відмова у погодженні проекту землеустрою з мотивів віднесення частини ділянки до переліку земельних ділянок, які не підлягають забудові , а також відсутності плану меж зон дії обмежень та обтяжень з позначеними охоронними зонами підвідного газопроводу низького тиску та повітряної лінії, погоджень власника електромереж є необґрунтованою.

Верховний Суд з цим висновком не погоджується з огляду на наступне.

Земельний кодекс і, зокрема, стаття 186-1 не встановлює особливостей погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок залежно від того чи є на ній забудова. Тому покладений в основу задоволення позову аргумент суду не має під собою правової підстави.

Відповідно до ст. 1 Закону "Про землеустрій" документація із землеустрою (землевпорядна документація) - затверджені в установленому порядку текстові та графічні матеріали, якими регулюється використання та охорона земель державної, комунальної та приватної власності, а також матеріали обстеження і розвідування земель, авторського нагляду за виконанням проектів тощо.

Судами встановлено, що частина бажаної для відведення земельної ділянки розташована в межах території, яку рішенням міської ради "Про затвердження переліку земельних ділянок, які не підлягають забудові" віднесено до переліку земельних ділянок, які не підлягають забудові (має статус скверу). Цим рішенням визначено не лише перелік, але й місця розташування відповідних земельних ділянок у графічних матеріалах, що додаються. Тобто зазначене рішення з додатками належить до документації із землеустрою.

З огляду на це, проект відведення земельної ділянки не відповідає документації із землеустрою. Відповідно до ст. 186-1 ЗК це є підставою для відмови у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини