Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився відносно переходу права власності на предмет іпотеки

Реклама

У разі переходу права власності (права господарського відання) на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, у тому числі в порядку спадкування чи правонаступництва, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою. Особа, до якої перейшло право власності на предмет іпотеки, набуває статус іпотекодавця і має всі його права і несе всі його обов'язки за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували до набуття ним права власності на предмет іпотеки.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 6 лютого 2020 року у справі № 916/2828/18.

Цифрове рішення LIGA360: Адвокат НААУ стає доступнішим. Члени НААУ, які сплатили щорічні внески, отримують продукт за акційною ціною. Дізнавайтесь більше про переваги за посиланням.

Обставини справи

Акціонерне товариство "Райффайзен Банк Аваль" звернулось до суду з позовом до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області, в якому просило:

- визнати за Акціонерним товариством "Райффайзен Банк Аваль" право іпотеки на нежитлові приміщення офісу;

- в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором у сумі 541 853,99 дол. США звернути стягнення на предмет іпотеки.

Позиція ВС

Як встановив суд апеляційної інстанції право власності на нерухоме майно було зареєстроване за Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Одеській області на підставі рішення Приморського районного суду м. Одеси.

З огляду на положення частини четвертої статті 334 Цивільного кодексу в наведеній редакції та встановлені судом апеляційної інстанції зазначені обставини Верховний Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про те, що відповідач у справі на підставі договору купівлі-продажу, визнаного дійсним в судовому порядку, з 19.02.2008 - з моменту державної реєстрації за ним права власності на предмет іпотеки є власником спірного майна (предмета іпотеки) та, відповідно набув статусу Іпотекодавця з усіма правами і обов'язками за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували на момент набуття ним права власності на предмет іпотеки.

Відповідно до частин першої та другої статті 23 Закону "Про іпотеку" у разі переходу права власності (права господарського відання) на предмет іпотеки від іпотекодавця до іншої особи, у тому числі в порядку спадкування чи правонаступництва, іпотека є дійсною для набувача відповідного нерухомого майна, навіть у тому випадку, якщо до його відома не доведена інформація про обтяження майна іпотекою. Особа, до якої перейшло право власності на предмет іпотеки, набуває статус іпотекодавця і має всі його права і несе всі його обов'язки за іпотечним договором у тому обсязі і на тих умовах, що існували до набуття ним права власності на предмет іпотеки.

Отже відповідно до норм Закону "Про іпотеку" іпотека залишається дійсною незалежно від зміни власника майна.

Цифровому рішенню LIGA360 виповнюється рік, і ми даруємо щедрі подарунки. До 28 квітня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини