Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата відступила від позиції щодо зміни виду використання землі в межах її цільового призначення

Реклама

Велика Палата ВС у постанові від 1 червня 2021 року у справі № 925/929/19 відступила від висновку, про те, що зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна проводитися в порядку, встановленому для зміни цільового призначення такої землі.

Як зупинити незаконні дії щодо вашої земельної власності? Сервіс SMS-Маяк Земля моніторить зміни Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 24/7. Вам надійде миттєве сповіщення про будь-які реєстраційні зміни земельного об'єкта. Спробуйте зараз.

Обставини справи

Прокурор зазначав, що ураховуючи вимоги ЗК щодо раціонального використання та охорони земель, зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна проводитись в порядку, встановленому для зміни цільового призначення земель.

У відзиві на касаційну скаргу ФГ "Тищук" зазначає, що під час передачі в користування земельних ділянок зміна цільового призначення останніх не відбувалась. Земельні ділянки "для ведення фермерського господарства" та "для сінокосіння і випасання худоби" знаходяться в межах однієї категорії земель - "землі сільськогосподарського призначення".

Позиція ВС

Законодавство розрізняє категорії земель за їх цільовим призначенням та виду використання земельної ділянки в межах кожної категорії земель. Зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення на іншу категорію цільового призначення здійснюється за погодженими проектами землеустрою щодо їх відведення. При цьому такої процедури для зміни виду використання земельної ділянки, зокрема на землі фермерського господарства, без зміни її категорії цільового призначення (землі сільськогосподарського призначення) чинним законодавством не передбачено.

Велика Палата Верховного Суду відступає від висновків Верховного Суду про те, що зміна виду використання землі в межах її цільового призначення повинна проводитися в порядку, встановленому для зміни цільового призначення такої землі.

Разом з тим, користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення повинні використовувати такі земельні ділянки відповідно до того виду використання, за яким ці земельні ділянки були передані їм власником.

Адвокатам НААУ доступні ІТ-інструменти для договірної роботи. З новинками LIGA360: Адвокат НААУ ви зможете автоматично перевіряти помилки й структуру договорів, відповідність умов, штрафні санкції та ін. Замовляйте доступ у своїй системі LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини