Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС зазначив, коли рішення зборів ТОВ визнають недійсними

Реклама

Якщо товариство не внесло відповідні зміни до статуту через рік після набрання чинності Законом "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", то у такому разі положення статуту, які не відповідають цьому Закону, не застосовуються, натомість учасники товариства повинні керуватися нормами Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 7 липня 2021 року у справі № 910/4446/20.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позивачка вважає, що рішення загальних зборів є недійсними, оскільки про дату та час проведення загальних зборів і порядок денний таких зборів вона повідомлена не була, а рішення прийняті за відсутності необхідної кількості голосів.

Позиція ВС

Судами попередніх інстанцій встановлено, що учасниками ТОВ "Дорожньо-готельний ресторанний комплекс "Панська Ровінь" не були внесені зміни в статут до 17.06.2019 (протягом року з моменту набрання чинності Законом "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю").

Положення 7.3 статуту ТОВ "Дорожньо-готельний ресторанний комплекс "Панська Ровінь" (в редакції, затвердженій загальними зборами учасників 17.01.2018), які передбачають, що рішення приймаються більш як 50 % загальної кількості голосів учасників товариства у питанні збільшення статутного капіталу товариства і внесення змін до статуту товариства не відповідають вимогам ч. 2 ст. 34 Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", яка передбачає необхідність прийняття таких рішень трьома чвертями голосів усіх учасників товариства.

Прийняття на зборах учасників рішень про збільшення статутного капіталу товариства і внесення змін до статуту товариства шляхом затвердження його в новій редакції могло бути здійснено не інакше як з дотриманням визначеного частиною 2 статті 34 Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" порядку - трьома чвертями голосів усіх учасників товариства, які мають право голосу з відповідних питань.

Разом з тим, судами встановлено, що за рішення про збільшення статутного капіталу товариства та про внесення змін до статуту шляхом затвердження його в новій редакції проголосували тільки два учасники ТОВ "Дорожньо-готельний ресторанний комплекс "Панська Ровінь", які володіють 68 % статутного капіталу цього товариства, що суперечить положенням частини 2 статті 34 Закону "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю".

Враховуючи те, що збільшення статутного капіталу товариства було вчинене з порушенням закону, протиправним є і затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками, нових розмірів часток учасників товариства з урахуванням фактично внесених ними додаткових вкладів (перше питання у протоколі загальних зборів № 1-03/20 від 10.03.2020), яке було здійснене внаслідок виконання учасниками рішення про збільшення статутного капіталу товариства за рахунок додаткових вкладів учасників.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням. Також ви можете скористатись сервісом "Референт" у системі VERDICTUM, в якому можна контролювати появу нових судових рішень в історії справи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини