Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фактична адреса не співпадає з адресою, за якою платник податків обліковується у ДПС: наслідки

Реклама

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що будь-які документи (податкові повідомлення-рішення, податкові вимоги тощо) направляються платникам податків за місцезнаходженням або податковою адресою (п. 42.2 ст. 42 ПКУ), яка міститься в інформаційній базі ДПС.

У разі невідповідності адреси, за якою платник податків обліковується в контролюючому органі з фактичним місцезнаходженням, отримання поштової кореспонденції стає неможливим.

Як наслідок, платники податків втрачають можливість своєчасної сплати податків та зборів, оскарження та інше.

Зокрема, у разі несплати грошових зобов'язань у терміни, визначені чинним законодавством, у платника виникає податковий борг.

У випадку виникнення податкового боргу посадовими особами ДПС вживаються заходи щодо примусового стягнення боргу, а саме: опису майна в податкову заставу, стягнення коштів з банківських рахунків, направлення звернень щодо заборони виїзду за кордон тощо.

У зв'язку із зазначеним, ДПС нагадує, що платник податків зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця (п. п. 16.1.11 п. 16.1. ст. 16 ПКУ).

З цією метою:

- фізичні особи - платники податків (громадяни, які не здійснюють підприємницьку діяльність) зобов'язані подати до контролюючого органу відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою № 5ДР (додаток 12) або Заяви за формою № 5ДРП (додаток 13);

- фізичні особи - підприємці та юридичні особи повинні внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських, звернувшись до державного реєстратора.

Як підприємцю самостійно вести звітність? З рішенням LIGA360:Підприємець. Система надасть підказки й алгоритми заповнення, перевірить помилки. А ще тут можна контролювати розрахунки з бюджетом. Отримайте безкоштовний доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини