Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмін даними з Польщею та Вірменією стане зручнішим - Мінцифри

Реклама

За координації Міністерства цифрової трансформації України та підтримки програми «EU4Digital» успішно реалізовано пілотний проєкт щодо транскордонного обміну даними за допомогою рішення eDelivery.

Що відбулось

Під час пілоту українські компанії змогли протестувати зі своїми польськими та вірменськими контрагентами обмін електронними інвойсами у форматі структурованих даних.

Навіщо це

Впровадження рішення eDelivery усуває основні недоліки поточного нестандартизованого обміну даними на паперових носіях, такі як додатковий фінансовий тягар, незахищеність даних, ланцюжок затримок тощо.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Деталі

Практика щодо обміну інвойсами на єдиних інтероперабельних стандартах у машиночитному форматі вже давно поширена в ЄС. Зокрема, з прийняттям Директиви 2014/55/ЄС держави-члени ЄС зобов'язались запровадити обов'язкове електронне виставлення рахунків у секторі B2G (business-to-government) в частині державних закупівель.

Багато держав-учасниць ЄС обрали мережу електронної доставки Peppol (Pan-European Public Procurement OnLine) як інструмент (канал) для передачі даних щодо закупівель. Рішення Peppol поєднує різні системи електронних закупівель та електронних рахунків шляхом встановлення набору загальних бізнес-процесів і технічних стандартів. Це забезпечує інтероперабельну та безпечну мережу, яка з'єднує точки доступу в усіх країнах за допомогою одного протоколу передачі електронних повідомлень і методів динамічної адресації.

Під час пілоту також було вирішено приєднатись до мережі Peppol та створити необхідну тестову інфраструктуру на базі ДП «ДІЯ». Останнє виконало роль сертифікованої точки доступу (Access Point), через яку здійснювався обмін електронними інвойсами відповідно до специфікацій Peppol BIS Billing 3.0 за протоколом обміну повідомленнями AS4.

Що буде далі

Європейська Комісія відзначила активну та результативну участь України під час реалізації пілоту. А тому було запропоновано проведення додаткового пілоту «eDelivery» з Молдовою, у межах якого планується трансформувати тестове середовище ДП «ДІЯ» у виробниче.

Паралельно Мінцифра вестиме діалог із державними органами щодо шляхів та можливостей використання рішення eDelivery у пріоритетних секторах державної політики на кшталт публічних закупівель, еТТН та інших.

За матеріалами Мінцифри.

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини