Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився відносно поділу майна пари при проживанні однією сім'єю

Реклама

Вирішуючи питання щодо правового режиму майна, суди зазвичай встановлюють факти створення (придбання) сторонами майна внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту, виконання взаємних прав та обов'язків, з'ясовують час придбання, джерело набуття (кошти, за які таке майно було набуте), а також мету придбання майна, що дозволяє надати йому правовий статус спільної сумісної власності.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 6 жовтня 2021 року у справі № 752/20141/18.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

У вересні 2019 року позивач звернувся до суду із позовом до особи про встановлення факту проживання однією сім'єю та визнання права власності на нерухоме майно.

Вказував, що 28 серпня 2012 року Особа та її батько уклали договір про участь у Фонді фінансування будівництва, предметом якого є квартири. Право власності на квартирубуло зареєстровано 30 квітня 2013 року за батьком (1/2 частина) та Особою (1/2 частина).

На підставі вказаного позивач, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог від 30 січня 2019 року, просив суд встановити факт проживання його та Особи однією сім'єю як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу у період з 02 лютого 2010 року по 04 лютого 2013 року та визнати за ним право власності на 1/4 частини квартири як належну частку у спільному майні подружжя.

Позиція ВС

Проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов'язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

Визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності жінці та чоловікові, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю, ведення спільного побуту, виконання взаємних прав та обов'язків.

Згідно із частиною четвертою статті 368 ЦК майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

Ураховуючи викладене, особам, які проживають однією сім'єю без реєстрації шлюбу, на праві спільної сумісної власності належить майно, набуте ними за час спільного проживання або набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти.

Вирішуючи питання щодо правового режиму такого майна, суди зазвичай встановлюють факти створення (придбання) сторонами майна внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту, виконання взаємних прав та обов'язків, з'ясовують час придбання, джерело набуття (кошти, за які таке майно було набуте), а також мету придбання майна, що дозволяє надати йому правовий статус спільної сумісної власності.

Вирішуючи спір в частині позовних вимог про встановлення факту спільного проживання однією сім'єю без реєстрації шлюбу, суд першої інстанції, з яким погодився й апеляційний суд, виходив з того, що позивачем доведено належними та допустимими доказами, що між позивачем та відповідачем мали місце усталені відносини, що притаманні подружжю у розумінні статті 74 СК, тому дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог про встановлення факту проживання її та відповідача однією сім'єю без реєстрації шлюбу у період з 02 лютого 2010 року по 04 лютого 2013 року.

Таким чином, встановивши, що у період спільного проживання сторонами за спільні кошти з метою задоволення потреб сім'ї було придбано 1/2 частини квартири, суди обґрунтовано визнали це майно спільною сумісною власністю позивача та Особи.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини