Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за порушення у містобудівельній діяльності зростуть: проект пройшов перше читання

Реклама

Проект Закону № 5877 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності" прийнято за основу.

Законопроектом пропонуються:

1. Внести зміни до статей 96, 96-1, 18842 КпАП, які передбачають зміну складів правопорушень, збільшення штрафних санкцій за правопорушення у сфері містобудівної діяльності, зокрема:

  • За виконання підготовчих робіт без отримання права на їх виконання передбачено накладення штрафу на громадян від тисячі до тисячі п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від тисячі п'ятсот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Експлуатацію об'єктів, не прийнятих в експлуатацію, щодо об'єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тисячі до тисячі п'ятсот нмдг та на посадових осіб - від тисячі п'ятсот до двох тисяч нмдг.

  • Недопущення посадових осіб органів містобудівного контролю на об'єкти будівництва - тягне за собою накладення штрафу на громадян від чотириста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від п'ятисот до шістсот нмдг.

  • Недопущення посадових осіб органу державного містобудівного нагляду до проведення виїзної перевірки - тягне за собою накладення штрафу на громадян від чотириста до п'ятисот нмдг фізичних осіб та на посадових осіб - від п'ятисот до шістсот нмдг.

2. Внести зміни до статей 2446, 255 КпАП в частині процедурних питань розгляду справ про адміністративні правопорушення; визначити коло суб'єктів, на яких може бути накладено адміністративне стягнення.

3. Доповнити КаАП новою статтею 2661, якою врегульовується питання забезпечення виконання приписів контролюючих органів відносно об'єктів самочинного будівництва шляхом тимчасового арешту об'єктів незаконного (самочинного) будівництва.

У разі вчинення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності, відповідальність за які передбачено цим Кодексом, на об'єкти незаконного (самочинного) будівництва може бути накладено тимчасовий арешт.

Тимчасовий арешт полягає у тимчасовому позбавленні можливості їх відчуження, користування та розпорядження, з метою припинення адміністративного правопорушення, забезпечення виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення, відшкодування заподіяної адміністративним правопорушенням у сфері містобудівної діяльності майнової шкоди громадянинові, підприємству, установі або організації.

Завданням тимчасового арешту об'єктів незаконного (самочинного) будівництва є запобігання можливості їх подальшого використання, експлуатації, будівництва (реконструкції, реставрації, капітального ремонту, демонтажу (знесення) тощо), знищення.

4. Внести зміни до статей 2051, 358, 364, 3652, 366, 3684 Кримінального кодексу, якими забезпечується можливість притягнення до кримінальної відповідальності відповідних суб'єктів містобудівної діяльності, за злочини передбаченні цими статтями.

Доповнити КК новою статтею 1972, якою передбачається посилити кримінальну відповідальність за самочинне будівництво, в тому числі, за самочинне будівництво на особливо цінних землях, в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель, у межах території пам'ятки культурної спадщини, історико-культурного заповідника, історико-культурної заповідної території, зони охорони, буферної зони, історичного ареала населеного місця, території об'єкта культурної всесвітньої спадщини, або на земельній ділянці (землях) із порушенням призначення земельної ділянки (земель) або обмеження у використанні земель.

  • Самочинне будівництво будівель та/або споруд на самовільно зайнятих земельних ділянках (землях), яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, - карається штрафом від п'яти тисяч до десяти тисяч нмдг або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

  • Самочинне будівництво будівель та/або споруд на самовільно зайнятих земельних ділянках (землях), із порушенням призначення земельної ділянки (земель) або обмежень у використанні земель, - карається штрафом від трьохсот до п'ятисот нмдг або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

  • Самочинне будівництво будівель та/або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці (землях), зазначених у частині другій статті 197-1 цього Кодексу, або вчинене особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, - карається позбавленням волі на строк від одного до трьох років.

  • Самочинне будівництво будівель та/або споруд створили небезпеку чи призвели до настання тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення, - карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

Бажаєте першими дізнаватися про зміни в компаніях, з якими співпрацюєте? Скористайтеся можливостями розширеного моніторингу на ІТ-платформі LIGA360. Система надсилатиме сповіщення про нові перевірки, виконавчі провадження чи участь в тендерах. Замовте презентацію LIGA360:Керівник за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини