Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес під загрозою кібератаки. Як захистити компанію?

21 грудня 2021, 16:58
1103
0
Реклама

Масштаби та кількість кібератак у світі зростають шаленими темпами. Кіберзлочинці системно атакують банки, бізнес та держави в усьому світі. Дослідження Cybersecurity Ventures прогнозує, що до кінця 2021 року атаки програм-вимагачів на підприємства відбуватимуться кожні 11 секунд.

Зберегти конфіденційність інформації можна лише завдяки професійній стратегії з кіберзахисту. Незалежне дослідження Інституту Понемона сповіщає про 68% власників компаній, які мають сумніви щодо захищеності їх бізнесу від хакерів.

Чим ризикує бізнес без кіберзахисту?

Атака хакерів - поширений злочин в цифровому світі. Негативний вплив може торкнутися фінансів, ділової репутації, прав на об'єкти інтелектуальної власності компанії, пошкодження обладнання тощо. Зловмисники можуть отримати доступ до закритих даних та шантажувати власників компанії. У 2021 році найпоширенішими є кібератаки саме на конфіденційні дані компаній та розголошення даних. Щоб подолати наслідки дій злочинців потрібен довгий час, значні кошти та можливості. Подекуди і це не допомагає. Домовленості з шахраями після атаки та викупи не дають гарантій, що викрадена інформація не стане надбанням суспільства, а злочинці не спробують атакувати знову.

Із такими проблемами сьогодні стикається не лише великий та середній бізнес. 43% кібератак націлені на малі підприємства. Тобто будь-яка компанія на мушці у хакерів, якщо її власники не подбали про безпеку.

Суми збитків від кіберзлочинів

За даними команди з технологій кібербезпеки Cybereason 80% компаній потрапляють на гачок шахраїв, та, сплативши викуп один раз, змушені робити це постійно, бо атаки починаються з новою силою. Злочинці претендують на більші суми. Інститут Національної Безпеки США зафіксував, що у 2018 році середня сума викупу становила 5 тисяч доларів, а у 2021 - вже 200 тисяч доларів. Але як повідомляє провайдер фінансової інформації Bloomberg, страховій компанії CNA Financial довелося поставити невтішний рекорд - її власники віддали хакерам 40 мільйонів доларів.

Удар по репутації

Ізраїльський стартап у сфері інформаційної безпеки Cybereason зауважує, що фінансові збитки від кібератак - не єдина загроза. У 53% компаній з'являються проблеми з репутацією, які частіше знищують підприємство. Сумним прикладом можна вважати американську корпорацію, що спеціалізується на інтернет-службах «?Yahoo!»?. Компанії знадобилося два роки, щоб зрозуміти, що вони в руках хакерів. Користувачі пошукової системи були обурені викраденням та розповсюдженням їхніх даних.

Проте є й інші приклади - позитивніші. Time пише, що у 2019 році норвезька нафтогазова і металургійна компанія Norsk Hydro при кібернападі відразу розпочала робити кроки на захист бізнесу, звернувшись до спеціалістів. Власники відмовили шахраям у сплаті викупу, фахівці впоралися з атакою і таким чином гроші та репутація були збережені.

Які бувають кіберзлочини?

Щоб врахувати індивідуальні особливості, притаманні окремій організації, та грамотно розробити стратегію кіберзахисту, потрібно розуміти, по яких фронтах можуть вдарити хакери:

  • Розсилка спаму, вірусів.

  • DDoS-атаки, коли сайт атакується не з одного джерела, а одночасно з багатьох напрямів, гальмуючи його роботу.

  • Злам мережі, електронної пошти, хмарних сервісів.

  • Незаконний доступ до таємної інформації та фішинг.

  • Загрози пристроям та ПЗ.

Важко відстежити, через який саме канал шахраї можуть зашкодити. Тому Київстар Бізнес допомагає комплексно захистити бізнес клієнтів від кібератак. Цьому сприяють сервіси американських компаній Fortinet і Barracuda, офіційним партнером яких є саме Київстар. Платформи захисту об'єднують такі напрями:

  • Email Security - захист корпоративної пошти від шкідливого ПЗ, фішингових атак, спаму та інших кіберзагроз. Запобігає втраті даних, шифрує й архівує електронну пошту.

  • Next Generation Firewall - захист від різнорівневих атак, фільтрація корпоративного трафіку. Виявляє й блокує нові складні загрози, при цьому не зменшує продуктивність та пропускну здатність мережі.

  • Web Application Firewall (WAF) - захист вебдодатків від шкідливого трафіку з інтернету. Аналізує http-трафік між вебдодатком та інтернетом, відфільтровує виявлені загрози.

  • Network Access Control (NAC) - захист корпоративної мережі від неавторизованих користувачів і зловмисників. Надає мережеві доступи відповідно до профілю користувача та з'ясовує, чи безпечно під'єднувати до мережі той чи інший пристрій.

  • User and Entity Behavioral Analytics (UBA / UEBA) - системи захисту даних для аналізу поведінки користувачів. Виявляють будь-яку аномальну поведінку в мережі та порушення правил, встановлених компанією.

  • Endpoint Security - захист кінцевих точок ІТ-інфраструктури компанії (серверів, ПК, ноутбуків, смартфонів) від відомих і невідомих атак. Виявляє, аналізує та блокує різноманітні загрози - злом пристрою, зараження вірусом, спам інших пристроїв тощо.

  • AntiDDoS - сервіс для посилення комплексного захисту вашої IT-інфраструктури. Ефективність протидії DDoS-атакам різних рівнів компанія перевірила на власних системах та мережі.

В нашій країні кожний тиждень налічують близько 60 тисяч кіберзлочинів. Перше місце займають атаки на держсектор. Про це розповів віцепрезидент Київської торгово-промислової палати, голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу Торгово-промислової алати України Володимир Коляденко. Страждають від хакерів також промислові підприємства, торгівельні компанії, малий, середній та великий бізнес незалежно від сфери діяльності. Кіберзахист потрібен усім структурам, які мають в роботі цифрові та персональні дані.

Де отримати дієві поради з кіберзахисту?

Краще запитати у професіоналів, які можуть оцінити вашу IT-інфраструктуру, її стан, використовувані системи, робочі інструменти та дати відповідь, наскільки вони захищені: чи є встановлений захист у вашому програмному забезпеченні, наскільки актуальні сервіси захисту ви використовуєте та використовуєте взагалі, що ще потрібно, щоб посилити захист і не дати вашому бізнесу стати ласим пирогом в меню кіберзлочинців. Такі фахівці є у Київстар, так само, як і сервіси, що допоможуть убезпечити ваш бізнес. Рішення для кіберзахисту, які пропонує своїм бізнес-клієнтам Київстар, можна, підключати як комплексом, так і окремими найбільш актуальними сервісами. Більше того, вони можуть інтегруватися та взаємодіяти з тими, що вже є у вашій компанії. Тому не зволікайте, та звертайтеся за консультацією до експертів, щоб ваш бізнес працював без перешкод і попри будь-які можливі загрози.

Де спеціалісту з безпеки шукати правові методи захисту компанії? Алгоритми дій при перевірках держорганів та ситуації для бізнесу доступні в рішенні LIGA360. Замовте доступ до системи прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини