Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Обсяги спожитих комунальних послуг визначатимуть за оновленою методикою

Реклама

Міністерство розвитку громад та територій затвердило нову редакцію Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Відповідний наказ від 28.12.2021 № 358 набув чинності 28 січня 2022 року.

Зокрема, оновленою Методикою передбачено:

  • врегулювання питання щодо визначення та розподілу обсягу спожитої теплової енергії не тільки за допомогою вузла (вузлів) комерційного обліку, а й розрахунково у разі його (їх) відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати;

  • запропоновано новий метод визначення обсягу витрат теплової енергії на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку, а також на опалення приміщень з індивідуальним опаленням;

  • визначення та розподіл обсягу теплової енергії, витраченої на приготування гарячої води у будівлі/будинку, на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання;

  • розрахунок максимальної частки споживання теплової енергії в опалювальному приміщенні без приладу обліку;

  • зміняться принципи розподілу теплової енергії між споживачами, приміщення яких облаштовано приладами-розподілювачами;

  • скасування коефіцієнтів, які застосовувалися при розподілі обсягів спожитої теплової енергії у будівлі до приміщення, не оснащеного вузлом розподільного обліку, а також введення нових коефіцієнтів, що враховують площу приміщень з індивідуальним опаленням у будівлі/будинку.

Для споживачів, приміщення яких оснащені приладами розподільного обліку теплової енергії, розподілене питоме споживання теплової енергії в розрахунку на 1 квадратний метр площі (1 кубічний метр об'єму) квартири (іншого приміщення) не може становити менше мінімальної частки питомого споживання теплової енергії. Цією часткою перевіряють додержання теплового режиму в цих приміщеннях протягом опалювального періоду, в яких не допускається зниження температури повітря більше ніж на 4° C від нормативної температури внутрішнього повітря. Якщо опалюване приміщення спожило менший обсяг теплової енергії, визначений за показаннями приладів розподільного обліку теплової енергії, ніж визначений за мінімальною часткою середнього питомого споживання, такому приміщенню донараховується обсяг спожитої теплової енергії.

Також Методикою визначено, що власники (співвласники) будівлі/будинку можуть прийняти рішення про застосування поправкових коефіцієнтів до обсягу спожитої теплової енергії на опалення, про що письмово повідомляють виконавця розподілу комунальної послуги.

Поправкові коефіцієнти встановлюються між окремими споживачами у наріжних квартирах (приміщеннях), квартирах (приміщеннях), розташованих на перших і останніх поверхах будівель, де налічуються два або більше споживачів, та які не мають вузлів розподільного обліку теплової енергії.

Крім того, Методикою визначено нормативну температура повітря у приміщеннях житлових будинків:

  • у опалюваних приміщеннях будинків, проектну документацію на нове будівництво або реконструкцію яких затверджено до 01 жовтня 2005 року, - 18° C;

  • у будинках, проектну документацію на нове будівництво або реконструкцію яких затверджено після 01 жовтня 2005 року, та у будинках, проектну документацію на капітальний ремонт яких затверджено після 12 березня 2011 року, - згідно з державними будівельними нормами.

Нагадаємо, конкурси на призначення управителя багатоквартирного будинку планують провести до березня 2022 року

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини