Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зупинення реєстрації ПН/РК в умовах збройної агресії: позиція ВС

Реклама

Неодноразове намагання платника податків, що здійснив перереєстрацію з неконтрольованої території до контрольованої території України, яка належить до території проведення антитерористичної операції, здійснити реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригувань у межах установлених граничних строків, а потім безпідставне їх неприйняття контролюючим органом свідчить про відсутність протиправної бездіяльності платника податків і виключає склад податкового правопорушення.

Відповідне рішення міститься у постанові КАС ВС від 14.11.2018 року у справі № 805/365/17-а.

Спрогнозуй перемогу в суді за позовними вимогами! Інноваційний функціонал доступний в рішеннях LIGA360 для юриста та адвоката. Деталі за посиланням.

Обставини справи

Суди попередніх інстанцій прийшли до висновку, що позивач є звільненим з 14 квітня 2014 року від відповідальності за неналежне виконання своїх зобов'язань, в тому числі щодо сплати штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних.

Відповідач подав касаційну скаргу, в якій зазначив, що рішення судів є необґрунтованими, винесені з порушенням норм матеріального та процесуального права, у зв'язку з чим підлягають скасуванню.

Позиція Верховного Суду

Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанції щодо незаконності податкових повідомлень-рішень.

Суди встановили, що позивач здійснив перереєстрацію з неконтрольованої території (м. Кіровське) до контрольованої території України (м. Добропілля), зазначені населені пункти належать до території проведення антитерористичної операції. Згідно наданих позивачем копій документів видно, що усі виробничі потужності підприємства, якими здійснювалось видобуток вугілля, залишились на території бойових дій у зоні АТО під впливом форс-мажорних обставин, що унеможливлює здійснювати діяльність Товариства у нормальному безпечному режимі та перешкоджає отриманню прибутку. У зв'язку з перебуванням на території АТО підприємство позбавлено можливості здійснювати нормальну господарську діяльність.

Окрім того, суди зазначили, що позивачем надано Сертифікат (висновок) Торгово-промислової палати № 2886/05-4 від 05.09.2014, яким Товариству засвідчено настання обставин непереборної сили з 14.04.2014 при здійсненні господарської діяльності на території Донецької області щодо виконання законодавчих актів України, які стосуються справляння та сплати податків та обов'язкових платежів.

Також читайте: Плата за землю на період воєнного та надзвичайного стану - ВС

Єдиний соціальний внесок в умовах збройної агресії - Верховний Суд

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини