Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінив підходи до оцінки кредитних ризиків

Реклама

Національний банк вніс низку змін до нормативно-правових актів, що визначають підходи до оцінки кредитного ризику.

По-перше, внесено зміни до Правил роботи банків у зв'язку із введенням воєнного стану, якими були встановлені тимчасові особливості здійснення оцінки кредитного ризику. Такі особливості були запроваджені для підтримки банків у наданні ними гнучких умов кредитних канікул для позичальників у період невизначеності. З поступовим відновленням економіки НБУ починає повернення до загальноприйнятих підходів щодо оцінки кредитного ризику.

Змінами до Правил відновлюються вимоги щодо:

  • щомісячного/щоквартального погашення боргу в обсязі, не меншому, ніж сума нарахованих доходів згідно з бухгалтерським обліком, як обов'язкової умови для оцінки активів на груповій основі та за спрощеним підходом;

  • розрахунку кількості днів прострочення погашення боргу. Така вимога відновлюється з 30 червня 2022 року. Водночас кількість днів прострочення погашення боргу у період з 25 лютого до 29 червня (включно) до розрахунку не братимуться.

Також запроваджується вимога до банків здійснювати аналіз усієї наявної інформації щодо стану застави на територіях, що постраждали від військової агресії. Якщо банку стане відомо з будь-яких джерел інформації про втрату або значне пошкодження застави, це має бути взято ним до уваги під час оцінки кредитного ризику.

Водночас змінами до Правил запроваджено деякі додаткові пом'якшення вимог до оцінки кредитного ризику, що стимулюватиме банки до здійснення своєчасної реструктуризації кредитів для підтримки платоспроможних боржників, а саме:

  • банки мають право не визнавати дефолту за кредитами, довгострокова реструктуризація за якими призводить до зменшення теперішньої вартості майбутніх грошових потоків (NPV) більше ніж на 10%;

  • призупинено дію ознак високого кредитного ризику, визначення яких ґрунтується на фінансових результатах та борговому навантаженні позичальників.

Крім того, з метою сприяння підтримці ліквідності банків скасовані обмеження на здійснення операцій з пов'язаними з банком материнським банком/материнською фінансовою установою (нерезидентами) щодо обміну іноземної валюти на умовах "своп" у межах 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів.

По-друге, щоб полегшити банкам процес оцінки кредитного ризику, внесено зміни до Положення про визначення банками розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, якими передбачено розширення можливостей банків у застосуванні спрощених підходів до оцінки кредитного ризику, що ґрунтуються на стані обслуговування, а саме:

  • збільшено з 5 млн грн до 20 млн грн розмір кредитів юридичним особам, оцінку яких банк має право здійснювати на груповій основі;

  • збільшено з 0,1% до 0,2% основного капіталу банку розмір боргу за активами боржників, які банк має право оцінювати за спрощеним підходом.

Також, з метою подальшого наближення вимог Положення до європейських пруденційних підходів запроваджено вимогу щодо визнання дефолтними знецінених активів на третій стадії зменшення корисності, що визнані такими згідно з МСФЗ та нормативно-правовими актами НБУ з бухгалтерського обліку.

По-третє, прийнято рішення про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні щодо зниження зі 150% до 100% ваги ризику (RWA) за споживчими незабезпеченими кредитами. Це надасть банкам можливість використати накопичений капітал на часткове покриття збитків, спричинених військовою агресією рф.

Такі зміни затверджені постановами Правління НБУ від 17 червня 2022 року № 126 та № 127.

На думку НБУ, ці нововведення повинні забезпечити своєчасну та адекватну оцінку банками розміру кредитного ризику, недопущення втрати банками ліквідності, що в цілому має сприяти забезпеченню їх стабільної діяльності.

За материалами НБУ.

Отримуй 5 робочих місць - плати за 2! Тільки в червні діють знижки на рішення LIGA360 для бізнесу. Надай ключовим ролям компанії - топменеджерам, бухгалтерам, кадровим фахівцям - інструменти для ухвалення рішень й управління ризиками. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини