Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала важливі економічні законопроекти: підсумки пленарної роботи 21 червня

Реклама

Верховна Рада ухвалила низку економічних законопроектів про відновлення оподаткування імпорту, про сприятливі податково-митні умови для інвестицій в індустріальні парки, а також зробили перший крок до митного безвізу з ЄС, мораторію на збільшення тарифів на газ-тепло-гарячу воду для населення. Народний депутат Павло Фролов коротко окреслив деталі усіх прийнятих проектів:

За основу прийнято:

  • Законопроект 7451, яким пропонують на період дії воєнного стану: заборонити приватизацію розташованих в районах бойових дій об'єктів, а також продаж на аукціонах та шляхом викупу усіх об'єктів великої приватизації; перенести оплату за об'єкт приватизації не після, а до укладення договору купівлі-продажу; надати можливість підписання протоколу аукціону та договору купівлі-продажу шляхом накладення ЕЦП; закрити інформацію про учасників аукціонів; збільшити гарантійний внесок до 10 мін.зарплат для об'єктів до 500 тис грн та до 10% для інших. На постійній основі: переоформлення дозволів та ліцензій на покупців у разі приватизації єдиного майнового комплексу (ЄМК); скасування друку оголошень у друкованій газеті; дозвіл приватизовувати об'єкти спиртової та лікеро-горілчаної промисловості в арешті або з обтяженням заставою зі збереженням обтяження для нового власника та суміщення роботи керівником одразу до 5 держпідприємствами (крім великих та стратегічних) вартістю майна до 100 млн грн. Детальніше про проект

  • Законопроект 7420, яким запропонували впровадити так званий "митний безвіз" - європейські практики у здійснення митної справи в Україні для приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту й участі України у Новій комп'ютеризованій транзитній системі (NCTS), що дозволить отримати доступ до митних баз даних європейських країн і нівелювати корупцію в цій сфері. Крім цього запроваджується норма "право бути почутим" - повідомлення про намір прийняти несприятливе рішення особи, якої стосується це рішення, а також спрощення при здійсненні митних формальностей для "надійних підприємств" та авторизованих економічних операторів (загальна фінансова гарантія, в т.ч. зі зменшенням розміру забезпечення базової суми, забезпечення базової суми на 50 або 70%, звільнення від гарантії, самостійне накладання пломб спеціального типу, спрощене декларування та процедура випуску за місцезнаходженням).

  • Законопроектом 7427 запропонували встановити мораторій на підвищення тарифів на розподіл природного газу, тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з постачання тепла та гарячої води, а ціну на газ для побутових споживачів - зафіксувати на рівні станом на 24 лютого 2022 року. Також тимчасово заборонити примус побутового споживача до оплати заборгованості зі встановленням суб'єктам господарювання у сфері теплопостачання бюджетних компенсацій витрат між фактичною ціною закупівлі газу та ціною в тарифі або втрат через воєнні дії.

  • Законопроектом 7428 запропонували встановити особливості справляння ПДВ та податку на прибуток підприємств для учасників взаєморозрахунків на ринку природного газу та у сфері теплопостачання відповідно до законопроекту 7427, а саме некоригування попередньо віднесеного до податкового кредиту ПДВ та зменшення фінансового результату до оподаткування на суму проведених взаєморозрахунків.

  • Законопроектом 7429 запропонували збільшити видатки спецфонду держбюджету на 264 млрд грн, які спрямувати на компенсацію суб'єктам ринку природного газу (150 млрд), врегулювання заборгованості на ринку газу (76 млрд) та на субвенцію місцевим бюджетам на відшкодування різниці в тарифах на тепло та гарячу воду (38 млрд), за рахунок збільшення доходів бюджету від сплати дивідендів НАК Нафтогазу за 2022 рік (у т.ч. авансом) - 64 млрд, авансового платежу з податку на прибуток - 11 млрд та донорської та іншої міжнародної допомоги - 188 млрд.

Воєнний стан потребує особливої уваги керівників при ухваленні рішень. Забезпечте себе надійною та перевіреною інформацією з LIGA360:Керівник. Аналітика й економічні новини, моніторинг законодавства, зміни в умовах воєнного стану. Деталі за посиланням.

Прийнято в цілому як закон

  • Законопроект 7418 , яким скасували пільги зі сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита на імпортні товари (крім палива) і відновили оподаткування транспортних засобів, що ввозяться громадянами, та товарів, що ввозяться платниками єдиного податку I-III групи, а також надали Уряду можливість встановлювати дзеркальні пільги на мита на іноземних товари, які звільнені з боку торгівельних партнерів для України. Детальніше про проект

  • Законопроекти 5688 та 5689 створили сприятливі умови для залучення інвестицій у промислове виробництво шляхом звільнення від оподаткування (ПДВ, податок на прибуток та ввізне мито) ввезення нового обладнання для власного використання учасниками індустріальних парків у переробній промисловості, автомобілебудуванні та науково-дослідницькій діяльності, а також надання права ОМС встановлювати пільгові ставки місцевих податків. Детальніше про проекти

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини