Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпродспоживслужба нагадала про необхідність декларування підвищення цін на бензин та дизельне паливо

Реклама

У зв'язку з коливаннями на валютному ринку, задля уникнення критичної ситуації на роздрібному ринку пального, надмірного тиску на бізнес та мінімізації негативних наслідків, зокрема, створення штучного дефіциту пального або припинення господарської діяльності, Держпродспоживслужба закликає представників бізнесу дотримуватися вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на пальне.

З 12 травня 2021 року Урядом запроваджено державне регулювання цін шляхом процедури декларування на бензини А-92, А-95 та дизельне пальне.

Відповідно до постанови КМ від 22.04.2020 № 341 обов'язковому декларуванню підлягають зміни роздрібних цін у разі їх підвищення на 5 і більше відсотків.

Отже, якщо суб'єктом господарювання здійснюється реалізація нафтопродуктів та планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків виникає обов'язок декларування зміни цін.

Реалізація товарів за роздрібною ціною, підвищеною на 5 і більше відсотків без процедури декларування зміни цін або недотримання строків їх застосування, є порушенням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

До суб'єктів господарювання, які допускають зазначені порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону «Про ціни і ціноутворення».

Крім того, фізичні особи-підприємці і посадові особи суб'єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб'єктами господарювання в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

Після успішної реєстрації даних, відомості автоматично вносяться до Реєстру роздрібних цін на товари, з яким можна ознайомитися тут.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини