Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості регулювання земельних відносин під час війни

Реклама

З початку війни до земельного законодавства внесено багато змін, зокрема Законом № 2247, якими регулюються особливості земельних відносин в умовах воєнного стану. Консультацію з цих питань надали юристка Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Волощук та волонтер БПД Юлія Усата.

Особливості передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для ведення товарного с/г виробництва на строк до одного року.

Передача в оренду таких ділянок має відбувається з обов'язковим дотриманням наступних умов:

  • розмір орендної плати не може перевищувати 8 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

  • орендар земельної ділянки не має права на: компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки; поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря; передачу земельної ділянки в суборенду; встановлення земельного сервітуту; зміну угідь земельної ділянки; будівництво об'єктів нерухомого майна; закладення багаторічних насаджень; переважне право на її купівлю у разі продажу; відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою; її поділ, об'єднання з іншою земельною ділянкою; використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об'єктів, а також інших корисних властивостей землі; зміну цільового призначення земельної ділянки;

  • договір оренди земельної ділянки укладається лише в електронній формі та засвідчується кваліфікованими електронними підписами сторін;

  • договір оренди землі може передбачати передачу в оренду декількох земельних ділянок одним орендодавцем;

  • передача в оренду земельної ділянки здійснюється без проведення земельних торгів;

  • право оренди земельної ділянки не підлягає держреєстрації. При цьому, договір оренди землі, а також зміни до нього, договір про розірвання договору оренди підлягають державній реєстрації. Право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації такого договору;

  • орендодавець протягом трьох робочих днів з моменту реєстрації договору оренди землі надсилає електронною поштою його зареєстрований екземпляр до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин;

  • договір оренди землі не може бути поновлений, укладений на новий строк і припиняється зі спливом строку, на який його укладено;

  • якщо договір оренди землі закінчився до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю з компенсацією ним збитків, спричинених тимчасовим зайняттям земельної ділянки, у розмірі орендної плати за період з дня закінчення строку дії договору оренди до дня закінчення збирання врожаю;

  • передача в оренду для ведення товарного с/г виробництва земельної ділянки с/г призначення державної, комунальної власності, яка не віднесена до цієї категорії земель, здійснюється без зміни її цільового призначення.

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів та клієнтів в Україні та Великобританії, моніторинг статусу земельної ділянки. Тільки у серпні отримай 5 робочих місць всього за 5000 грн/міс.

Передача земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів.

Така передача може здійснюватися для:

  • розміщення виробничих потужностей підприємств, релокованих із зони бойових дій;

  • розміщення річкових портів (терміналів) на річці Дунай та морських портів;

  • будівництва мереж електропостачання, газорозподільних, водопровідних, теплопровідних, каналізаційних мереж, електронних комунікаційних мереж, об'єктів магістральних газопроводів;

  • товарного сільськогосподарського виробництва.

Спрощений порядок встановлення та зміни цільового призначення земельної ділянки.

Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок для цілей:

  • переміщення виробничих потужностей підприємств, евакуйованих із зони бойових дій;

  • розміщення річкових на річці Дунай та морських портів;

  • будівництва, реконструкції будівель для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб;

  • об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури (крім об'єктів дорожнього сервісу);

  • місць тимчасового зберігання відходів від руйнувань, зумовлених бойовими діями, терористичними актами, диверсіями або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків;

  • будівництва мереж електропостачання, газорозподільних, водопровідних, теплопровідних, каналізаційних мереж, електронних комунікаційних мереж, об'єктів магістральних газопроводів.

Зміна цільового призначення земельної ділянки для цілей:

  • розміщення виробничих потужностей підприємств, релокованих із зони бойових дій;

  • розміщення річкових портів (терміналів) на річці Дунай;

  • будівництва мереж електропостачання, газорозподільних, водопровідних, теплопровідних, каналізаційних мереж, електронних комунікаційних мереж, об'єктів магістральних газопроводів, яке дозволяється без сплати втрат лісогосподарського та сільськогосподарського виробництва та без розроблення документації із землеустрою.

Як бізнесу захистити нерухомість та землю? З сервісом SMS-Маяк. Не пропусти жодної зміни в Реєстрі майнових прав.

Особливий порядок проведення робіт із землеустрою.

Обстежувальні, вишукувальні та топографо-геодезичні роботи під час воєнного стану можуть виконуватись тільки за умови отримання спеціального дозволу від Служби безпеки України.

Особливості регулювання окремих сфер земельних правовідносин.

Договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк дії яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок с/г призначення державної, комунальної та приватної власності вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін і без внесення відомостей про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Під час воєнного стану забороняється безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації.

Крім того, не проводяться земельні торги щодо прав оренди, емфітевзису, суперфіцію щодо земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності.

Землекористувачі, які використовують земельні ділянки с/г призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування, емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного с/г виробництва.

Орендарі, суборендарі земельних ділянок с/г призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до одного року належне їм право оренди, суборенди іншій особі для використання земельної ділянки за цільовим призначенням. Така передача здійснюється без згоди власника земельної ділянки на підставі письмового договору про передачу права землекористування між землекористувачем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою, що укладається в електронній формі. Про передачу права оренди, суборенди особа, яка його передала, письмово повідомляє орендодавця протягом п'яти днів з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування.

До розробників документації із землеустрою, виконавців топографо-геодезичних і картографічних робіт загальнодержавного призначення на відповідних територіях не застосовуються вимоги щодо обов'язкового страхування відповідальності перед замовниками та третіми особами за шкоду, що може бути заподіяна внаслідок необережності, недогляду і професійних помилок.

Терміни сплати землекористувачем (крім землекористувачів земель державної, комунальної власності) орендної, суборендної плати за земельні ділянки, плати за встановлення земельного сервітуту, суперфіцію, які настали під час дії воєнного стану, переносяться на строк до шести місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Гаряча пропозиція серпня для антикризової команди! Придбай 5 робочих місць у LIGA360 всього за 5000 грн/міс. Дізнайся переваги за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини