Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Екологічне післявоєнне відновлення: який стан та потреби бізнесу?

Реклама

Глобальний договір ООН в Україні, який об'єднав понад 100 українських бізнесів, провів спільне опитування з Центром розвитку інновацій, Офісом із розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес й Advanter Group, щоб дізнатися про стан та потреби українського бізнесу під час воєнного стану, а також про наміри щодо врахування екологічної модернізації під час післявоєнного відновлення. Результати оприлюднили на Дія Бізнес.

Період опитування: 20.07-01.08.2022. Кількість респондентів: 842 власники та CEO підприємств.

Ключові знахідки:

Загальні прямі втрати МСБ за п'ять місяців війни оцінюють у $87 млрд. Показник дещо збільшився, якщо порівнювати з попередньою хвилею досліджень.

39,9% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого 2022 року. Це вдвічі менше від показника з початку вторгнення.

Загальні потреби МСБ у фінансуванні за їхніми ж оцінками - $63,5 млрд.

Топ ключових рішень на майбутнє:

41,6% бізнесів планують надалі розвиватись і конкурувати через унікальні ділові зв'язки та партнерства.

38,9% - через технологічні інновації.

20,9% - використовуючи бізнес-інновації.

Плани бізнесу щодо відновлення згідно з НДТМ (найкращими доступними технологіями та методами управління (Директива 2010/75/ЄС «Про промислове забруднення»):

  • 15,7% бізнесу фіксують, що їм відомо про НДТМ для їхньої сфери, решта кажуть, що ні. Тому дуже важливо провадити надалі інформаційну кампанію з підвищення обізнаності серед бізнесу щодо впровадження НДТМ.

  • Найкраще про НДТМ обізнані представники сільськогосподарської сфери, телекомунікацій, різних видів промисловості та машинобудування.

  • 8,2% бізнесу планують робити оцінку відповідності НДТМ, 1,2% підприємств її вже зробили. 47,7% опитаних - у роздумах. Переважно до них належать представники промислової переробки, харчової промисловості, виробництва меблів та будівництва.

Стан та потреби бізнесу в умовах війни: результати опитування в липні.

1. Стан роботи підприємств

Станом на липень 39,9% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого 2022 року. Це нижче від показника червня 2022 року, коли 46,8% підприємств повністю або майже не працювали. Натомість 11,5% не змінили або збільшили обсяг робіт, порівнюючи з днем повномасштабного вторгнення росії.

2. Втрати МСБ за 175 днів активної фази повномасштабної війни

Загальні прямі втрати МСБ за п'ять місяців війни оцінюють у $87 млрд. Показник дещо збільшився, якщо порівнювати з попередньою хвилею досліджень. Цей показник є узагальненою оцінкою бізнесом своїх прямих втрат, що охоплюють ресурси, товари, основні фонди, вимушені переплати та витрати на релокацію.

3. Потреба у фінансуванні для відновлення

За власними оцінками бізнесу, загальні потреби МСБ у фінансуванні - $63,5 млрд.

4. Конкурентні переваги, які бізнес планує використовувати задля розвитку

Дуже важливо, що 36,5% бізнесу планує використовувати технологічні інновації для відновлення бізнесу (2-ге місце) та бізнес-інновації (3-тє місце).

5. Чи є в бізнесу стратегія, бізнес-план розвитку з урахуванням нових реалій?

33,8% бізнесу вже адаптувалися та мають стратегію дій.

6. Орієнтація бізнесу на внутрішній ринок чи експорт

У поточній економічні ситуації 38% бізнесу орієнтовані на експорт.

7. Якими видами державної допомоги ви скористалися з 24 лютого 2022 року?

Кожен п'ятий респондент зазначає, що податкові пільги - це найпопулярніший вид державної допомоги, яким вдалося скористатися. Натомість кредитуванням скористалися лише 4% респондентів, що свідчить про величезний брак доступних фінансових інструментів для бізнесу.

8. Що заважає вам зараз відновлювати й розвивати бізнес?

26,4% опитаних вказали на недоступність кредитних коштів як одну з причин, що заважає відновлювати бізнес. Також такими причинами бізнес вважає непередбачувані дії держави (32,3%), відсутність достатнього капіталу (39,4%), непрогнозованість розвитку ситуації (46,6%), відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів (62,2%). Усі ці причини показують, що доступні кредитні програми є критично важливими для відновлення бізнесу.

9. Які ключові рішення ви ухвалюєте щодо вашого бізнесу на 2022-2023 рік?

Пошук фінансування (35,9%) та пошук партнерів на зовнішніх ринках (27,1%) - важливі рішення для бізнесу в процесі післявоєнної відбудови.

10. Наміри бізнесу враховувати НДТМ відповідно до Директиви 2010/75/ЄС у процесі після воєнної відбудови

Відновлювати виробництво відповідно до найкращих доступних технологій та методів керування наразі планують лише 10% підприємств. 47,7% опитаних - у роздумах.

Єдине середовище LIGA360 для роботи антикризової команди. Керівники, юристи, hr-фахівці, бухгалтери й спеціалісти з безпеки - усі ключові ролі компанії отримують інформацію синхронно й спільно ухвалюють рішення. Детальніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини