Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлено порядок інспектування Державною аудиторською службою

Реклама

Кабмін постановою від 8 жовтня 2022 р. № 1123 вніс зміни до Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами.

Зокрема, змінами визначено особливості проведення ревізії об'єктів контролю, до складу яких входять відокремлені підрозділи, що не мають статусу юрособи, а також особливості складення документів в електронній формі та проведення ревізій за документами, складеними в електронній формі.

Перед початком ревізії відокремленого підрозділу посадові особи органу державного фінансового контролю та залучені фахівці повинні під розписку на примірнику органу державного фінансового контролю видати керівнику об'єкта контролю чи його заступнику направлення та копію рішення суду (у разі проведення позапланової виїзної ревізії за рішенням суду). Якщо керівник об'єкта контролю чи його заступник відмовляється від підпису, але не заперечує проти проведення ревізії, про це зазначається у вступній частині акта ревізії.

За результатами ревізії відокремленого підрозділу у двох примірниках складається довідка.

Керівник, особа, уповноважена на ведення бухгалтерського обліку, та інші відповідальні працівники відокремленого підрозділу ознайомлюються з довідкою про проведення ревізії відокремленого підрозділу, підписують її та протягом двох робочих днів з дня її отримання повертають органу державного фінансового контролю, який проводив ревізію відокремленого підрозділу.

У разі наявності заперечень щодо змісту довідки такі заперечення надаються керівником відокремленого підрозділу керівнику об'єкта контролю, який приймає рішення щодо їх включення у заперечення до акта ревізії, що подаються органу державного фінансового контролю, який проводить планову виїзну ревізію об'єкта контролю, у порядку, визначеному пунктами 42 - 44 цього Порядку.

Особливості складення документів в електронній формі та проведення ревізій за документами, складеними в електронній формі:

  • надсилання об'єкту контролю, об'єкту зустрічної звірки документів в електронній формі здійснюється через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади або за допомогою інших засобів інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем відповідно до законодавства, крім документів, які вручаються під розписку або під особистий підпис.

  • у разі неможливості підписання електронного документа шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису створюється та підписується ідентичний електронному документу за документарною інформацією та реквізитами документ на папері у тій кількості примірників, яка передбачена для відповідного типу документа цим Порядком.

  • надання документів об'єкта контролю посадовим особам органу державного фінансового контролю забезпечується керівником об'єкта контролю чи його заступником на електронних носіях з описом вкладених документів.

  • електронна копія електронного документа та візуальне подання електронного документа на папері мають бути засвідчені об'єктом контролю у порядку, встановленому законом.

  • перед початком перевірки електронних документів перевіряється наявність усіх обов'язкових реквізитів та їх цілісність шляхом перевірки та підтвердження правового статусу кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

LIGA360 - твій професійний апгрейд до Дня керівника. Спробуй інноваційну систему для контролю ризиків та моніторингу ділової репутації. Дізнавайся про переваги LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини