Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Істотні умови договору про нерозголошення

Реклама

Деякі трудові договори, укладені між співробітником і роботодавцем, включають положення, що обмежують можливість використовувати і поширювати «конфіденційну інформацію» компанії. Детальніше про істотні умови договору (угоди) про нерозголошення розповіли у Ніжинському місцевому центру з надання БВПД.

Так, договір (угода) про нерозголошення - це договір, укладений між двома або більше сторонами з метою нерозголошення (зберігання), взаємного обміну знаннями, матеріалами, або іншою інформацією доступ, до якої обмежено третім особам, та (або) з метою зберігання (нерозголошення) конфіденційної інформації (комерційної таємниці) відносно третіх осіб.

Конфіденційна інформація - це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих фізичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. Визначення поняття "конфіденційна інформація" викладено у ст. 21 Закону «Про інформацію»).

Договір про нерозголошення може укладатися в будь-якій сфері. Це може бути окремий договір або складова частина основного договору (наприклад, договору про надання послуг).

Укладаючи договір (угоду) про нерозголошення, необхідно встановити предмет договору, тобто, відомості, які відносяться до конфіденційної інформації. Це один із основних елементів угоди, тому необхідно чітко визначити, яка саме інформація є конфіденційною, а також навести декілька прикладів для більшої деталізації.

Суб'єктами такого договору є особи, які володіють та надають доступ до конфіденційної інформації, особи, яким надано доступ до відповідної інформації, а також треті особи, відносно яких зберігається конфіденційна інформація.

Важливою умовою договору про нерозголошення є вимога про повернення конфіденційної інформації, тобто повернення усіх носіїв, на яких міститься така інформація, або знищення конфіденційної інформації, яка знаходиться на особистих електронних ресурсах, носіях іншої сторони.

Також в угоді обов'язково має бути передбачена відповідальність за використання конфіденційної інформації неналежним чином.

Ваш бізнес бачитиме на 360! Топ-команди шукають інформацію для ухвалення рішень у LIGA360. Замовте презентацію, щоб дізнатися більше.

Строк дії договору - це час, протягом якого на одну із сторін покладається обов'язок по нерозголошенню конфіденційної інформації. Зазвичай він не обмежується часом дії основного договору, а триває протягом певного періоду після його припинення щоб інформація втратила свою актуальність.

До кола конфіденційної інформації відноситься інформація, що визнається такою, законом, а саме: у сфері господарської (підприємницької) діяльності (стаття 862 ЦК, комерційна таємниця (статті 505-508 ЦК) та «ноу-хау» (стаття 1 Закону «Про інвестиційну діяльність». Крім того, ст. 36 ГК містить норми щодо захисту конфіденційної інформації суб'єктів господарювання.

Таким чином, договір про нерозголошення має містити наступні положення:

  • сторони договору;

  • тлумачення понять договору;

  • визначення предмету договору, тобто що відноситься до конфіденційної інформації;

  • термін, та умови, відповідно з якими дана інформація не вважається конфіденційною;

  • чітке визначення прав і обов'язків сторін щодо конкретних умов режиму обмеженого доступу до охоронюваної інформації;

  • норми права та юрисдикція, згідно з якими регулюються відносини цього договору;

  • порядок вирішення спорів;

  • відповідальність сторін, за порушення умов договору.

За матеріалами сайту БПД.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Тільки до 25 листопада придбай LIGA360 за вигідною ціною. Замов 3 рішення за 3000 грн/міс., або 5 за 5000 грн/міс. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини