Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про захист прав споживачів прийнято за основу

Реклама

Оцінка завданих збитків

У правовому полі України поки лише формується комплексний механізм відшкодування втрат, завданих військовою агресією російської федерації.

Зокрема, Постановою КМ від 20.03.22 р. № 326 було затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, який містить процедуру визначення розміру збитків та відшкодування збитків внаслідок військових дій.

Також у Верховній Раді зареєстровано декілька проєктів, що регулюють питання оцінки завданих збитків.

Крім того, Міністерство економіки та Фонд держмайна обговорюють методику оцінки завданої шкоди. Даний документ регулюватиме визначення розміру реальних збитків, визначення упущеної вигоди, визначення витрат, необхідних для відновлення майна та майнових прав юридичних осіб, котрі постраждали в результаті військових дій.

Визначення особи, винної у заподіянні збитків та їх відшкодування

Оскільки суб'єктом неправомірних дій є російська федерація, то варто говорити про пред'явлення позову та відшкодування збитків у судовому порядку саме до рф. Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду у справі № 308/9708/19 сформував висновок стосовно судового імунітету рф у справі про відшкодування шкоди, заподіяної державою-агресором.

Якщо суд України, розглядає справу, де відповідачем визначено рф, суд має право ігнорувати імунітет цієї країни та розглядати справи про відшкодування шкоди, заподіяної особі в результаті збройної агресії рф.

На жаль, вирішення питання щодо подальшого відшкодування збитків відповідно до судового рішення можливе лише після перемоги України. Наразі ведуться активні переговори із напрацювання механізмів репарацій: хто матиме право ухвалювати дані рішення, за рахунок яких коштів ці рішення виконуватимуться.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини