Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді продовжують працювати над концепцією податкової реформи "10-10-10"

Реклама

У Верховній Раді України створили міжфракційне об'єднання, яке працюватиме над доопрацюванням концепції радикальної податкової реформи, відомої як "10-10-10", повідомляє Економічна правда.

Про це ЕП розповів голова цього об'єднання депутат Мар'ян Заблоцький. За його словами, нова концепція реформи ще остаточно не сформована у законопроєкт, однак вона також передбачатиме зниження ставок податків.

Пропонуються наступні нововведення:

  • запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств;

  • об'єднання податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску в один податок із доходів громадян;

  • реформа системи адміністрування ПДВ з метою мінімізації корупції під час адміністрування цього податку.

Остаточний варіант податкової реформи ще не сформовано, зокрема ще не визначено, якими мають бути остаточні ставки податків. Крім цього, прихильники реформи не провели розрахунків впливу зниження ставок податків на доходи бюджету.

Водночас Заблоцький не виключає, що реалізовувати податкову реформу будуть ще до закінчення війни з росією.

Нову податкову реформу позиціонують як "антикорупційну" та сподіваються, що радикальні податкові зміни мають зупинити відтік робочої сили та підприємств з України під час війни.

Які перешкоди реформи?

Попередній варіант концепції радикальної податкової реформи, відомий як "10-10-10" (через встановлення ставок ПДВ, ПДФО та податку на прибуток на рівні 10%) піддавали критиці через відсутність чітких розрахунків впливу таких змін на державні фінанси, а також через те, що деякі норми реформи суперечать вимогам ЄС та МВФ.

Зокрема, директиви Євросоюзу забороняють країнам-членам встановлювати рівень основної ставки ПДВ нижче 15%. Також, у Міжнародному валютному фонді за підсумками останньої місії, вказали, що Україна має повернути довоєнний рівень оподаткування та зобов'язується не зменшувати податкову базу. За словами Заблоцького, автори ідеї вже проговорювали реформу з представниками МВФ.

"МВФ хвилює дві речі: дефіцит бюджету та платіжний баланс. Ніхто не каже про те, що ми хочемо зменшувати доходи бюджету. Я кажу про те, що ми живемо в брехні", - додав він.

Крім того, співрозмовники Forbes з Офісу Президента та фракції «Слуга народу» повідомили, що у якості компенсаторів автори розглядають підвищення низки податків, більш жорстку відповідальність бізнесу за ухилення від оподаткування та реформу Податкової служби.

Так, ключовою умовою проведення реформи є повна ліквідація усіх пільг та диференційованих ставок. Також автори реформи не виключають запровадження додаткового оподаткування експорту сировини (наприклад, руди, зерна чи деревини), на що припадає 73% всього українського експорту.

Зросте і відповідальність за порушення податкового законодавства для бізнесу, зокрема, Податкова служба отримає доступ до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків.

Натомість підприємцям гарантуватимуть вчасне відшкодування ПДВ та відсутність проблем із податковою.

«Податок на додану вартість буде розподілятися на дві частини: одна буде йти до спецфонду, з якого буде відшкодовуватися ПДВ, а інша до бюджету», - каже нардеп від «Слуги народу» Мар'ян Заблоцький, який бере участь у розробці проєкту.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Читайте також:

Думка бізнесу про податкову реформу 10-10-10: опитування ЄБА

Запровадження 10% додаткового збору на імпорт: які переваги та ризики для бізнесу?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини