Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд працюватиме над відновленням довоєнного стану податкового адміністрування: оприлюднено Меморандум з МВФ

Реклама

Мінфін повідомляє про оприлюднення Листа про наміри та Меморандуму про економічну та фінансову політику, які містять заходи, які вже реалізував та планує реалізувати Уряд України та Національний банк України протягом періоду дії Програми у 2022 - 2023 роках, які було схвалено Радою директорів Міжнародного валютного фонду 19 грудня 2022 року.

Стабілізацію економічної діяльності очікують у 2023 році, хоча для такого прогнозу критично важливими факторами є тривалість та інтенсивність війни. За умови поступового пожвавлення діяльності в районах, що не перебувають у зоні активних бойових дій, реальний ВВП може незначно зрости приблизно на 1 відсоток у 2023 році, рівень інфляції у річному вимірі поступово має зменшитися з 30 відсотків наприкінці 2022 року до близько 22,5 відсотків р/р наприкінці 2023 року.

Для уникнення емісійного фінансування дефіциту бюджету планується:

  • Максимізувати випуск ОВДП на первинному ринку. Щоб досягти цього, буде запроваджено низку заходів:

по-перше, відкоригувати дохідність державних цінних паперів, що пропонуються на первинному ринку, щоб відповідати ринковому попиту та підтримати встановлення ціни;

по-друге, запустити механізм, який дозволить банкам виконувати до п'ятдесяти відсотків резервних вимог за допомогою бенчмаркінгових облігацій;

по-третє, проведення аналізу стану кожного окремого банку, аби краще розуміти поточний стан їхньої ліквідності та прийнятність кредитного ризику, і позиції банків щодо ліквідності та преференції стосовно кредитного ризику, щоб підтримати ці зусилля зі створення умов на ринку для пожвавлення первинних ринкових аукціонів і із загальною метою, щоб банки утримували свої портфелі на тому ж рівні.

  • Продовжувати покращувати прогнозування ліквідності та управління грошовими коштами в Міністерстві фінансів України для забезпечення кращої передбачуваності потреб у фінансуванні. Це б допомогло відповідному плануванню та калібруванню аукціонів, тим самим уникаючи емісійного фінансування дефіциту бюджету.

На 2023 - 2024 роки планується зберегти облікову ставку на поточному рівні (25%) принаймні і в II кварталі 2024 року. Однак через значні ризики підвищення інфляції можливе додаткове підвищення облікової ставки та вжити додаткових заходів для підтримки цінової та зовнішньої стабільності.

У планах посилення вимоги щодо обов'язкового резервування за гривневими та валютними рахунками на вимогу на 5 відсоткових пунктів та запровадження механізму, який дозволить банкам формувати до половини своїх обов'язкових резервів за рахунок бенчмаркінгових (еталонних) ОВДП.

Щодо депозитних сертифікатів Національного банку є намір повернути основні операції з овернайт до 14 днів за обліковою ставкою, як це було до війни, і розглянути можливість випуску депозитних сертифікатів з більш тривалим строком погашення для стерилізації надлишку ліквідності.

Ставки на первинному ринку ОВДП обов'язково збільшуватимуться з встановленням належної ціни.

На кінець січня 2023 року планується:

  • Розробити план дій із запобігання та погашення заборгованості протягом виконання бюджету на 2023 рік і надалі.

  • Подати до Парламенту три законопроекти щодо:

- скасування мораторію на проведення податкових перевірок (набуває чинності з 1 липня 2023 року),

- скасування особливостей застосування спрощеної системи оподаткування у вигляді єдиного податку у розмірі 2 відсотків та відновлення довоєнного режиму для таких платників (набуття чинності з 1 липня 2023 року)

- щодо забезпечення ефективного та повноцінного застосування РРО у закладах роздрібної торгівлі (та пов'язаної з ними розрахунково-платіжної інфраструктури) включно з відновленням відповідальності за порушення цих вимог (набуває чинності з 1 липня 2023 року)

  • Підготувати концептуальну записку про те, як підійти до реформування системи соціального захисту для забезпечення адресної, адекватної та ефективно наданої соціальної допомоги населенню з урахуванням потреб нових категорій вразливих груп, зберігаючи при цьому фіскальну стійкість.

  • У консультаціях з фахівцями МФВ підготувати Технічне завдання з описом методології та процедур проведення діагностичного обстеження банків, необхідних для оцінки достатності банківського капіталу, та визначення пріоритетів у роботі з непрацюючими кредитами.

  • Призначити Наглядову раду Нафтогазу на основі прозорих та конкурентних процедур відбору та привести її у повністю робочий стан.

Захистіть свій бізнес інформацією у новому році. Тільки до 31 грудня ви можете підключити до 5 співробітників компанії до LIGA360 та отримати знижку 30%. А ще ви отримаєте додаткові сервіси медіамоніторингу та договірної роботи. Дізнайтесь більше переваг LIGA360 за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини