Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лише основна та додаткова щорічні відпустки підлягають поділу на частини та грошовій компенсації - ВС

Реклама

Відповідно до норм чинного законодавства тільки основна та додаткова щорічні відпустки підлягають поділу на частини та грошовій компенсації.

До такого висновку дійшов Касаційний цивільний суд ВС у постанові від 31 жовтня у справі № 241/2229/20.

Обставини справи

Особа 1 звернувся до суду з позовом до КНП «Мангушська центральна районна лікарня» про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії та відшкодування моральної шкоди.

Позивач посилався на те, що у 2020 році йому стало відомо, що він, як учасник бойових дій, має право на додаткову відпустку тривалістю 14 календарних днів. У 2020 році він скористався цією відпусткою, але у наданні грошовій компенсації за невикористані додаткові відпустки за попередні роки відповідач йому відмовив.

Суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, у задоволенні позову відмовив.

Позиція Верховного Суду

КЦС ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Відмовляючи у задоволенні позову суди виходили з того, що нормами чинного законодавства передбачена лише основна та додаткова щорічні відпустки, які підлягають поділу на частини та грошовій компенсації.

Отже, саме основна та додаткова щорічні відпустки, а також додаткова відпустка працівника, який має дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А І групи підлягають поділу на частини та грошовій компенсації.

Виплату грошової компенсації за невикористані дні за іншими видами додаткових відпусток стаття 83 КЗпП и та стаття 24 Закону «Про відпустки» не передбачають. Невикористана позивачем у поточному році така додаткова відпустка на наступний рік не переноситься, а право на неї працівник може реалізувати тільки протягом календарного року за погодженням з роботодавцем.

Ця відпустка, на відміну від щорічної, надається незалежно від відпрацьованого в році часу, один раз протягом календарного року на підставі заяви працівника та посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни.

Таким чином, така додаткова відпустка не належить до категорії щорічних і надається понад тривалість щорічної відпустки та інших видів відпусток. Вона надається у календарному році, а не за робочий рік, тобто незалежно від стажу роботи. У разі невикористання зазначеної додаткової відпустки, її не можна перенести на наступний календарний рік, не можна подовжити у разі хвороби працівника та не можна ділити на частини.

Також законодавством не передбачено можливості заміни зазначеної додаткової відпустки грошовою компенсацією.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини