Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більшість компаній повідомляють про падіння їхніх доходів - ЄБА

Реклама

У 83% компаній ЄБА відбулося падіння бізнесу у 2022 році. Про це свідчать результати дослідження Європейської Бізнес Асоціації.

За підсумками року, більшість компаній повідомляють про падіння їхніх доходів у доларах США:

  • 29% - падіння до 20%

  • 54% - падіння на 21% і більше

  • 6% повідомили про відсутність змін

  • 11% можуть похвалитися зростанням доходів у такий складний рік.

Такий результат виявився цілковито протилежним довоєнним прогнозам та очікуванням бізнесу: до повномасштабного вторгнення 83% компаній ЄБА очікували позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2022 році. За підсумками року, 83% мали падіння.

Майже вдвічі порівняно з жовтнем місяцем збільшилася кількість компаній, що відчули вплив ракетних атак на свою діяльність - з 47% до 89%.

Перебої з енергопостачанням наразі очолюють анти-рейтинг актуальних викликів бізнесу, також компанії скаржаться на перебої зі зв'язком та Інтернетом та мають проблеми з бронюванням співробітників та виїздом за кордон.

Наразі у 88% компаній є мобілізовані працівники, серед яких у 73% вони складають до 10% штату, а ще у 15% - 10-20%. До того ж, у 39% компаній були мобілізовані критичні спеціалісти, здебільшого це ІТ фахівці, інженери та інші представники технічних спеціальностей.

Попри труднощі сьогодні усі компанії Асоціації, що взяли участь у опитуванні, працюють, а саме 54% у повному обсязі, а 46% з деякими обмеженнями. Нагадаємо, у жовтні минулого року в повному обсязі працювали 44% компаній.

Серед бізнесів, що працюють частково, наразі 44% обмежили географію діяльності, 23% закрили частину офісів/торгових точок/відділень, а 14% перевели діяльність в онлайн.

Внаслідок бойових дій 40% компаній понесли безпосередні втрати, до того ж 25% мають активи на окупованих територіях. Здебільшого це обладнання, техніка, нерухомість, транспорт.

Втрати бізнесу залишаються доволі високими:

32% повідомляють про втрати до 1 мільйона доларів,

36% - про втрати в діапазоні 1-10 мільйонів доларів,

16% - про втрати більше 10 мільйонів.

Водночас зростає кількість компаній, яка виплачує співробітникам заробітну плату в повному обсязі - наразі таких 89%, з яких 25% роблять це з авансовими або додатковими виплатами. Це більше, ніж у жовтні, тоді таких було 79%. У 2023 році 8% компаній скорочують розмір оплати праці, 2% змушені відправляти співробітників в неоплачувану відпустку і ще 5% вдаються до звільнень. 

До того ж, покращується фінансова стабільність компаній - 27% компаній мають фінансові резерви на пів року, 23% - на рік, і 36% на рік та більше. 

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360:Compliance надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини