Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк дозволив е-резидентам відкривати поточні рахунки в банку

Реклама

Національний банк надав право електронним резидентам відкривати поточні рахунки в банку. Відповідні норми містить постанова правління НБУ від 03 березня 2023 року № 18.

Її прийняття зумовлено необхідністю реалізації норм Закону від 06 жовтня 2022 року № 2654-IX щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів.

Цією постановою Регулятор надав право:

  • е-резиденту - відкривати в банку, з яким Міністерство цифрової трансформації уклало відповідний договір, поточні рахунки для здійснення підприємницької діяльності;

  • банку - закривати поточні рахунки е-резидента на підставі інформації, отриманої з інформаційної системи "Е-резидент", про припинення підприємницької діяльності е-резидента та перераховувати залишок коштів з поточних рахунків цього клієнта на його власний рахунок, відкритий за межами України, реквізити якого зазначені в договорі.

Крім того, в ній Нацбанк уточнив порядок відкриття та закриття рахунків користувачів платіжних послуг, а саме:

  • надав право користувачу подавати заяву про закриття рахунку до надавача платіжних послуг у порядку, визначеному договором;

  • зобов'язав банки під час заповнення повідомлення про відкриття/закриття рахунку політичної партії/місцевої організації політичної партії, яке відповідно до статті 14 Закону "Про політичні партії в Україні" надсилається Національному агентству з питань запобігання корупції, підкреслювати в ньому слово "відкриття" або "закриття";

  • деталізував перелік небанківських надавачів платіжних послуг, які мають право відкривати платіжні рахунки користувачам.

Постанова набирає чинності з 08 березня 2023 року, крім норм щодо е-резидентів, які діятимуть з 01 квітня 2023 року (з дня набрання чинності Законом).

За матеріалами НБУ.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини