Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штучний інтелект ставить під загрозу 300 млн робочих місць - Goldman Sachs

Реклама

Останні досягнення в галузі штучного інтелекту можуть призвести до автоматизації чверті роботи, що виконується у США та єврозоні, свідчить дослідження Goldman Sachs, повідомляє Forbes з посиланням на Financial Times.

У інвестиційному банку прогнозують, що генеративні системи штучного інтелекту, такі як ChatGPT, можуть викликати бум продуктивності, який збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.

Якщо технологія виправдає очікування, вона може призвести до «значних потрясінь» на ринку праці, піддавши автоматизації 300 млн штатних працівників у великих економіках. Найбільші ризики звільнення - юристи й адміністративний персонал.

У Goldman Sachs підрахували, що приблизно дві третини робочих місць у США та Європі схильні до того чи іншого ступеня автоматизації ШІ, ґрунтуючись на даних про завдання, які зазвичай виконуються у тисячах професій.

Більшість людей побачать, що автоматизовано менше половини їхнього робочого навантаження, і, ймовірно, продовжать свою роботу, а частина їхнього часу буде вивільнена для продуктивнішої діяльності.

За підрахунками банку, у США це має стосуватися 63% робочої сили. Ще 30% працюючих на фізичних роботах не постраждають, хоча їхня робота може бути піддана іншим формам автоматизації. Але близько 7% робітників у США зайняті на роботах, де принаймні половину їхніх завдань можна було б виконати за допомогою генеративного ШІ, і їх можна замінити.

У Goldman повідомляють, що це дослідження вказує на аналогічний ефект у Європі.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360:HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини