Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Польща відновила транзит української агропродукції та запровадила додаткові заходи контролю

Реклама

Укртрансбезпека повідомила про відновлення транзиту аграрної продукції через Польщу за новими умовами в 00:00 годин 21 квітня.

Митні органи Республіки Польща будуть проводити митне оформлення аграрної продукції, що прямує в режимі транзиту виключно за наявності митної декларації:

  • Т1, де, як місце призначення вказано польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС;

  • кодів товарів сільськогосподарської продукції (на рівні 6 цифр), а також даних щодо безпеки та захисту, які вимагає Європейський Союз.

Митні органи Республіки Польща, задля попередження спроб припинення транзиту та імпорту на митну територію Польщі відповідної сільгосппродукції, також запроваджують наступні додаткові заходи контролю:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);

  • відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT. Для підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів що прямують до польських портів);

  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня. Надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Республіки Польща.

Для українських перевізників опломбування будуть безкоштовними, супровід буде безкоштовним в найближчий тиждень.

Для транспортних засобів, які наразі вже знаходяться на польській стороні кордону, у випадку якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт, та відповідно сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску та спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польські порти.

ВАЖЛИВО

При спробі імпортувати товари до Республіки Польща попри заборону польські митні органи можуть повернути транспортний засіб з вантажем до України. В такому разі перевізник та вантажовідправник отримають додаткові витрати - сплата ПДВ та витрати на логістику.

Умови перетину кордону можуть змінюватись.

Нагадаємо, що заборона на транзит українського збіжжя територією Польщі та інших країн була запроваджена минулого тижня. Згодом Польща зобов'язалася розблокувати транзит української продукції територією сусідньої країни. Крім того, ЄС запропонував фінансову допомогу п'яти країнам сусідам України в обмін на скасування заборони імпорту.

Аграрний бізнес щодня стикається з ризиками. LIGA360 допоможе захиститися від рейдерських атак, перевірити дані партнерів, слідкувати за змінами законів й перебігом земельної реформи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини