Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких працівників шукають українські роботодавці та яку зарплату готові платити?

Реклама

В базі даних Державної служби зайнятості станом на 10 травня 2023 року зареєстровано 36 тис. вакансій, а на «Єдиному порталі вакансій» налічується 184 тис. вакансій.

У професійному розрізі найбільше вакансій подається до служби зайнятості роботодавцями для працевлаштування:

  • кваліфікованих робітників з інструментом - 22% всіх поданих вакансій (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник, слюсар-сантехнік, електрогазозварник, пекар, слюсар-електрик);

  • робітників з обслуговування устаткування та машин - 17% (водій, тракторист-машиніст с/г виробництва, токар, оператор заправних станцій, машиніст екскаватора, водій навантажувача, фрезерувальник, оператор верстатів, машиніст крана);

  • професіоналів - 15% (вчитель, вихователь, фармацевт, інженер, лікар, психолог, інженер з охорони праці);

  • працівників сфери торгівлі та послуг - 13% (продавець, кухар, охоронник, офіціант, соціальний робітник, перукар, молодша медична сестра).

Найбільш затребуваними серед робітничих професій за даними бази вакансій служби зайнятості є: водій, швачка, продавець продовольчих/непродовольчих товарів, кухар, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електрогазозварник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, токар, слюсар-сантехнік, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва.

Однією з основних проблем на ринку праці є професійно-кваліфікаційний дисбаланс та окремі відмінності між попитом та пропозицією робочої сили. На сьогодні найбільший попит у роботодавців спостерігається на кваліфікованих працівників робітничих професій. Водночас, серед зареєстрованих безробітних 43% мають вищу освіту, а в окремих великих містах - до 60% і вище. При цьому, кількість безробітних з числа колишніх керівників, професіоналів та фахівців утричі перевищувала кількість відповідних вакансій.

Станом на 10 травня 2023 року середній розмір заробітної плати у вакансіях, поданих до служби зайнятості, становив 11 тис. грн. Зокрема серед працівників сфери торгівлі та послуг - 12 тис. грн, кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств - 8 тис. грн, кваліфікованих робітників з інструментом - 11 тис. грн, робітників з обслуговування устаткування та машин - 12 тис. гривень.

При цьому, у базі даних Державної служби зайнятості є окремі пропозиції роботи з відносно високою заробітною платою, наприклад, ливарник металів та сплавів - 70 тис. грн, слюсар-інструментальник - 60 тис. грн, коваль на молотах і пресах - 50 тис. грн, водій - 50 тис. грн, машиніст бульдозера - 46 тис. грн, кухар - 45 тис. грн, тракторист - 43 тис. грн, токар - 40 тис. грн.

Слід зазначити, що високий рівень оплати праці роботодавці пропонують кваліфікованим працівникам з досвідом роботи за виконання складних завдань або за роботу в особливих умовах.

За матеріалами Державного центру зайнятості.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини