Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як фізичній особі користуватись арештованим рахунком: роз’яснення від Мін’юсту

Реклама

У Міністерстві юстиції розповіли про новації законодавства в частині користування арештованими рахунками фізичних осіб.

Так, 6 червня набули чинності зміни до законодавства, яке регулює порядок примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

Цими змінами, зокрема, передбачено, що фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати (наразі це становить 13400 грн), а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом.

Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.

Крім того, врегульовано процедуру визначення поточного рахунку фізичної особи-боржника у банку для здійснення видаткових операцій.

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа-боржник звертається до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи-боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.

Заява подається в паперовій формі (нарочно або засобами поштового зв'язку) або в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених Законом «Про електронні документи та електронний документообіг».

У заяві обов'язково зазначаються номер поточного рахунку, який фізична особа-боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

Фізична особа-боржник несе відповідальність за достовірність зазначеної у заяві інформації.

Державний, приватний виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання відповідної заяви фізичної особи-боржника виносить постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи-боржника у банку для здійснення видаткових операцій та невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

  • надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку);

  • перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно фізичної особи-боржника, та, у разі якщо стосовно фізичної особи-боржника відкриті інші виконавчі провадження, одночасно надає/надсилає відповідну постанову до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких виконавчих провадженнях.

У цьому випадку поточний рахунок вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини