Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС пояснили, коли транспортні та транспортно-експедиторські послуги визнаються нереальними

Реклама

ГУ ДПС у Чернігівській області повідомило, що Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав позицію податкового органу щодо виявлених фактів порушення Підприємством «В» відображення в обліку операцій придбання транспортних та транспортно-експедиторських послуг у ФОП, за якими не підтверджується реальність їх здійснення.

Суд зазначив, що надані підприємством первинні документи не розкривають зміст та обсяг господарських операцій, у зв'язку з чим колегія суддів погоджується із позицією податкового органу про непідтвердження наданими первинними документами реального характеру господарських операцій транспортного експедирування з ФОП.

Первинними документами на підтвердження надання транспортно-експедиторських послуг згідно з договором транспортного експедирування є:

  • товарно-транспортні накладні,

  • документи, видані третіми особами у разі їх залучення експедитором до виконання послуг за договором транспортного експедирування,

  • акти виконаних робіт,

  • платіжні документи, які відповідають вимогам закону, розкривають зміст та обсяг господарської операції.

Позиція податкового органу щодо відсутності реального характеру господарських операцій між Підприємством «В» та ФОП обґрунтована:

  • відсутністю в актах виконаних робіт змісту та обсягу господарської операції, одиниці її виміру, деталізованої інформації про фактично надані послуги, їх обсяг та характер, строків виконання та результатів здійснених заходів;

  • відсутністю даних щодо порядку розрахунку ціни за надані послуги, тарифу за кілометр тощо;

  • відсутністю у вказаних ФОП трудових ресурсів та транспортних засобів;

  • відсутністю у товаро-транспортних накладних відміток перевізника та печатки перевізника, наявність яких є обов'язковою згідно з умовами укладених договорів транспортно-експедиційного обслуговування;

  • відсутністю звітів експедиторів із зазначенням інформації про залучення третіх осіб до виконання договорів;

  • залученням декількома ФОП одних і тих самих транспортних засобів для організації перевезень;

  • ненаданням Підприємством «В» до перевірки довіреностей, виданих вказаним ФОП.

Недоведеність фактичного здійснення господарської операції позбавляє первинні документи юридичної значимості для цілей формування показників податкової звітності, зокрема, податку на прибуток.

В результаті підприємству донараховано податку на прибуток в розмірі 3 млн грн, який сплачено до бюджету в повному обсязі.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини