Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна подала до СОТ позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону на імпорт українських зернових

Реклама

Україна подала вимоги про проведення консультацій із Словаччиною, Польщею та Угорщиною, які в односторонньому порядку заборонили ввезення української сільськогосподарської продукції, до Світової організації торгівлі (СОТ). Про це повідомила Перший віцепрем'єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко, інформує пресслужба Мінекономіки.

«Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго з'ясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів», - зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

«Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов'язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС», - наголосили в Мінекономіки.

Нагадаємо, 15 вересня 2023 року Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати заборону на ввезення сільськогосподарських товарів з України.

Водночас, не зважаючи на це рішення, Польща, Угорщина та Словаччина запровадили односторонні обмеження на імпорт української агропродукції.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини