Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

У Мінсоцполітики пояснили, хто може бути отримувачем та набувачем гуманітарної допомоги за новим Законом

Реклама

Верховна Рада 8 листопада ухвалила у цілому як закон законопроєкт № 9111 щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги.

Ним, зокрема на законодавчому рівні запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги. Відповідна платформа вже розроблена та тестується з 1 листопада. Детальніше про неї читайте тут.

Також розширюється перелік отримувачів гуманітарної допомоги.

У Мінсоцполітики пояснили, що отримувач - це юридична особа, зареєстрована в Україні з визначеним напрямком статутної діяльності.

Чинне законодавство передбачає реєстрацію отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. До прикладу, це благодійні фонди, громадські організацій, реабілітаційні установи.

Набувач - це фізична чи юридична особа, яка потребує та отримала гуманітарну допомогу, тобто той, кому вона безпосередньо надається. До прикладу, це може бути лікарня чи окрема людина.

Не пропустіть головних знижок року - скористайтесь спецпропозицією Legal Friday від LIGA ZAKON. Заповніть заявку до 17 листопада, щоб дізнатися умови першими.  

Ухвалений Верховною Радою законопроект № 9111 розширює перелік отримувачів-юридичних осіб. До них додаються:

  • іноземні благодійні організації, представництва яких акредитовані в Україні,

  • неприбуткові державні та комунальні установи,

  • органи місцевого самоврядування,

  • надавачі соціальних послуг.

Поруч з цим, тривалий час був неврегульованим механізм, коли благодійний фонд закуповує за кордоном товари (наприклад, турнікети або дрони) та завозить їх в Україну як гуманітарну допомогу. Але гуманітарна допомога - це товари отримані безоплатно, а не закуплені.

Це створювало правові ризики для отримувачів. Адже товари, які вони декларували і завозили як гуманітарну допомогу, по суті такими не були. У такому механізмі був відсутній іноземний донор, який і мав би надавати допомогу.

Законопроект №9111 врегульовує і цю ситуацію. Тепер благодійні фонди можуть виступати донором гуманітарки, яку завозять в Україну.

Після того, як законопроект буде підписаний Президентом та офіційно опублікований, зміни набудуть чинності через один місяць.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Нагадуємо, 5 вересня Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану», відповідно до якої з 1 грудня змінюються правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги. Детальніше про ці зміни читайте тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини