Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Корпоративне кредитування відновлюється: огляд банківського сектору за ІІІ квартал

Реклама

Банки вперше з IIІ кварталу 2022 року наростили чистий гривневий портфель кредитів бізнесу, а приріст споживчих кредитів тривав другий квартал поспіль. Про це йдеться в Огляді банківського сектору за ІІІ квартал 2023 року.

Регулятор окреслив п'ять основних висновків свіжого Огляду:

1. Корпоративне кредитування відновлюється. Чистий гривневий корпоративний кредитний портфель у жовтні зростав четвертий місяць поспіль після спаду, спричиненого повномасштабним вторгненням рф. Частка малих та середніх підприємств у цьому портфелі зросла до 55%.

2. Роздрібне кредитування зростає в усіх сегментах. Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля продовжили зростати передусім завдяки відновленню карткового кредитування. Також зросли обсяги чистих іпотечних кредитів - на 18.7% завдяки видачі позик за програмою “єОселя”.

3. Банки третій квартал поспіль майже не зазнали кредитних втрат. Частка непрацюючих кредитів знизилася завдяки списанню таких кредитів фізичним особам і перекласифікації окремих великих корпоративних кредитів у працюючі.

4. Частка коштів клієнтів як головного джерела фондування банків зростає четвертий квартал поспіль. Загалом усі банки дедалі інтенсивніше нарощували гривневі кошти. Все ще привабливі депозитні ставки сприяли подальшому приросту строкових коштів населення у гривні, хоча й дедалі меншими темпами.

5. Попередні результати цьогорічної оцінки стійкості банків оптимістичні: помірна потреба в капіталі може виникнути лише в кількох установ. Наявного запасу капіталу більшості банків буде достатньо для комфортного виконання нових регуляторних вимог, незважаючи на очікуване запровадження додаткового податку на прибутки банків.

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

Структура сектору

У ІІІ кварталі 2023 року кількість діючих банків зменшилася на 2 до 63: у серпні виведено з ринку і розпочато ліквідацію “Конкорда” через систематичне порушення цим банком вимог у сфері фінансового моніторингу, а у вересні до категорії неплатоспроможних віднесено “Укрбудінвестбанк” через недотримання обмежень та невиконання вимог регулятора.

За ІІІ квартал частка чистих активів держбанків зросла на 3.2 в. п. до 53.3%, ураховуючи перехід до цієї категорії системно важливого Сенс Банка.

Активи

Обсяг чистих активів платоспроможних банків зріс за ІІI квартал на 3.3%. Насамперед збільшилися обсяги тримісячних депозитних сертифікатів НБУ (переважно в державних банків) та ОВДП. Чистий гривневий корпоративний кредитний портфель у жовтні зростав четвертий місяць поспіль після довготривалого спаду.

Процентні ставки

НБУ розпочав цикл зниження облікової ставки. У липні - жовтні облікова ставка знижувалася тричі, сумарно на 9 в. п. - до 16% річних, а за депозитними сертифікатами “овернайт” - двічі, на 4 в. п. до того ж рівня. Водночас вищі ставки за тримісячними депозитними сертифікатами НБУ та підвищені резервні вимоги за поточними коштами і надалі мотивували банки залучати строкові депозити населення. Тож зниження ставок за вкладами слідом за обліковою ставкою було повільним. Відповідно до показника UIRD вартість 12-місячних гривневих депозитів фізичних осіб знизилася на 0.7 в. п. - до 14.5% річних. Зменшення вартості коштів суб'єктів господарювання було суттєвішим - на 1.7 в. п. - до 12.4% річних. Упродовж кварталу ставки за гривневими кредитами суб'єктів господарювання знизилися на 1.2 в. п. - до 18.7% річних. Насамперед зменшилися ставки за ультракороткими (до місяця) кредитами в межах кредитних ліній великим підприємствам під іноземним контролем, вартість яких чутлива до облікової ставки. Ставки за гривневими кредитами фізичним особам у середньому залишалися незначно вище 28% річних.

Фінансові результати та капітал

У ІІІ кварталі прибуток сектору зріс на понад 25% до 42.2 млрд грн, а частка Приватбанку в ньому скоротилася до близько третини. Збільшенню прибутку сприяло триваюче зростання чистого процентного доходу. Водночас витрати на резервування залишалися помірними. У структурі процентних доходів і надалі стрімко зростали доходи від вкладень у депозитні сертифікати НБУ та ОВДП. Їхня сукупна частка в процентних доходах становила 54%.

Де керівнику шукати інформацію для ухвалення рішень? На платформі LIGA360. Алгоритми дій для бізнесу, перевірка контрагентів та контроль репутації. Замовляй тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини