Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Через страйк на польському кордоні бізнес втрачає мільйони гривень щоденно

Реклама

Простій на кордоні в середньому вартує одній компанії втрат у розмірі близько 1 млн грн на день. Про це свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації серед 55 членських компаній.

Сукупна орієнтовна сума збитків з початку простою, завданих опитаним компаніям, складає принаймні 305 880 000 грн.

При цьому однаково потерпають як імпортери, так і експортери, адже 49% компаній ввозять продукцію в Україну. Водночас 25% товарів прямують до Польщі, 15% - до Німеччини, а також до інших країн Балтії, Західної Європи, США, Канади, країн Азії та Африки.

Блокування руху вже призвело до численних негативних наслідків для бізнесу в Україні та їх контрагентів за кордоном. Зокрема, суттєво зростають витрати на перевезення, що впливає на собівартість продукції та цінову конкурентоспроможність компаній.

Спостерігається зміна маршрутів, водночас збільшуються черги на словацькому і угорському кордонах. Бізнес вже повідомляє про дефіцит транспорту, зокрема й через небажання перевізників брати замовлення на час страйку. Неможливість виконати зобов'язання перед українськими та іноземними замовниками потягне за собою штрафні санкції з боку покупців, скасування подальших замовлень та втрату клієнтів. Неможливість імпортувати необхідну сировину чи комплектуючі створює ризики для українських виробництв. Все це безпосередньо впливає на доступ населення в Україні до необхідних товарів та безперебійну роботу підприємств.

Два тижні страйку створюють суттєві труднощі для й без того обмежених можливостей української логістики. Тож бізнес-спільнота України вкотре закликає польський бізнес до діалогу задля розблокування польсько-українського кордону та вирішення спірних питань конструктивним шляхом.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні. 

Нагадаємо, рух вантажного транспорту на кордоні з Польщею заблоковано через акцію протесту перевізників.

Основні вимоги її організаторів - у приверненні уваги до ситуації на ринку транспортних перевезень у Польщі, скасування так званого "транспортного безвізу" для українських міжнародних перевізників, заборона на реєстрацію у Польщі транспортних компаній з капіталом, що походить із України.

У Мінінфраструктури повідомили, що відбулись тристоронні перемовини щодо розблокування пунктів пропуску. У результаті перемовин сторони напрацювали спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Останні пропозиції не погодили. Сторони продовжують пошук рішень, які б дозволили вирішити ситуацію.

Читайте також:

Єврокомісія може покарати Польщу за блокування кордону з Україною

Бізнес розповів про складнощі для українського експорту та хто страйкує на польському кордоні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини