Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Уряді підготували новий перелік товарів, які не підлягають обміну і поверненню

Реклама

Мінекономіки підготувало проєкт нового переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню).

Оновлений перелік буде узгоджуватись із новим Законом про захист прав споживачів та відповідати принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу, зазначили у пояснювальній записці.

Так, до оновленого переліку увійдуть наступні товари:

  • Харчові продукти

  • Лікарські засоби

  • Засоби особистої гігієни, косметична продукція (у тому числі парфумерна), мийні засоби без упаковки, яка перешкоджає вільному доступу до таких товарів

  • Товари, нарізані або розкроєні під розмір, визначений споживачем

  • Ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння

  • Тютюн, тютюнові вироби, трав'яні вироби для куріння, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронні сигарети, заправні контейнери та рідини, що використовуються в електронних сигаретах, мундштуки, люльки, сигаретний папір, фільтри, що використовуються для вживання тютюнових виробів.

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть Legal Solution. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.   

При цьому постанову №172, якою затверджений чинний перелік, буде скасовано. Також постановою № 172 затверджено перелік товарів, з яких утворюється обмінний фонд, та перелік сезонних товарів, гарантійні терміни за якими обчислюються з початку відповідного сезону.

Новим Законом про захист прав споживачів встановлено гарантійний строк на будь-який товар - два роки, а вживаного товару - не менше одного року з дня передачі споживачу, а у разі якщо строк служби товару становить менше двох років, гарантійний строк встановлюється на строк служби товару. Крім того, Законом не передбачено обов'язку суб'єкта господарювання створювати обмінний фонд товарів, які надаються споживачу на час ремонту товарів, та затвердження переліку товарів, з яких він утворюється. Тож ці переліки також втрачають актуальність і будуть скасовані.

Нагадаємо, новий Закон про захист прав споживачів було прийнято Верховною Радою 10 червня, а 7 липня 2024 року він набуде чинності.

Читайте також: Реформа захисту прав споживачів: що змінить новий євроінтеграційний Закон?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини