Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ затвердив новий порядок звільнення від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій

Реклама

АМКУ розпорядженням від 30.11.2023 № 19-рп затвердив Порядок звільнення від відповідальності за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Заявник повністю звільняється від відповідальності в разі одночасного виконання таких умов:

  • раніше за інших учасників антиконкурентних узгоджених дій до направлення подання з попередніми висновками у справі повідомив про свою участь в антиконкурентних узгоджених діях.

  • розкрив Комітету такі антиконкурентні узгоджені дії.

  • надав докази, які на дату подання заяви відсутні в Комітеті та:

- є достатніми для прийняття розпорядження про початок розгляду справи;

- мають суттєве значення для прийняття рішення у справі.

Доказами, що мають суттєве значення для прийняття рішення у справі, вважаються відомості, обсяг та зміст яких окремо або в сукупності з іншими доказами, встановленими під час розслідування у справі, дозволяє довести порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

  • припинив свою участь в антиконкурентних узгоджених діях не пізніше дня подання заяви про звільнення від відповідальності, крім випадку, якщо така участь в антиконкурентних узгоджених діях є необхідною для забезпечення цілісності розгляду справи, що підтверджено відповідно до абзацу четвертого цього пункту.

  • співпрацював з органами Комітету на засадах, зокрема, оперативності, своєчасності надання інформації, повноти та достовірності наданої інформації, тривалості співпраці, а саме:

- надавав усю необхідну інформацію та інші докази щодо вчинення заявлених антиконкурентних узгоджених дій, які перебувають у його розпорядженні або доступні для нього, протягом всього часу з дня подання заяви про звільнення від відповідальності до прийняття рішення у справі;

- забезпечував явку на виклик органів Комітету для надання пояснень та можливість органам Комітету отримати пояснення від посадових осіб і працівників, які працюють у заявника на день отримання пояснень, а також, за можливості, від службових та посадових осіб, які працювали в заявника раніше, протягом всього часу з дня подання заяви про звільнення від відповідальності до прийняття рішення у справі;

- не знищував, не фальсифікував, не приховував інформації або доказів, що стосуються заявлених антиконкурентних узгоджених дій, протягом всього часу як від подання заяви про звільнення від відповідальності до прийняття рішення у справі, так і до подання заяви про звільнення від відповідальності до Комітету;

- не розголошував інформації про свій намір подати заяву про звільнення від відповідальності, про зміст такої заяви до подання такої заяви, а також про співпрацю з органами Комітету, крім випадків, погоджених з органом Комітету, до прийняття рішення у справі.

Дізнайся більше про повноваження Антимонопольного комітету в LIGA360види перевірок, чим вони загрожують, що можуть зробити та практичні рекомендації для бізнесу.

Для інших заявників, які не можуть бути повністю звільнені від відповідальності у зв'язку з тим, що таке звільнення отримує інший учасник відповідних антиконкурентних узгоджених дій, який раніше за них повідомив про їх вчинення, але які бажають отримати часткове звільнення від відповідальності, розмір штрафу зменшується за рішенням Комітету, постійно діючої чи тимчасової адміністративної колегії Комітету за умови дотримання вимог, зазначених у пунктах 3, 5, 6 розділу II цього Порядку, та у випадку добровільного надання доказів вчинення антиконкурентних узгоджених дій.

Розмір штрафу зменшується залежно від черговості звернення заявників:

1) для першого заявника - до 50 %;

2) для другого заявника - до 30 %;

3) для інших заявників - до 20 %.

Як підготуватися до перевірок держорганів? З рішенням LIGA360. Практичні рекомендації, докладні алгоритми дій й відповіді на питання щодо перевірок. Деталі за посиланням. 

Читайте також:

Антимонопольний комітет затвердив Порядок визначення штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції 

Антимонопольний комітет затвердив Порядок проведення перевірок

Антимонопольний комітет затвердив Порядок ведення і доступу до Держреєстру змов на торгах

АМКУ надав рекомендації щодо визначення товарних меж ринку за наявності ознак ринкової влади покупця

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини