Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо орендної плати за землю

Реклама

Звільнення від сплати земельного податку у разі, коли окремо надається в найм будівля, її частина чи нежиле приміщення без земельної ділянки, на якій розміщена перелічена нерухомість, не передбачено.

До такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові від 26.12.2023 у справі № 826/10917/16.

Суд касаційної інстанції підтримав позицію податківців щодо обов`язку позивача - суб'єкта господарювання сплачувати орендну плату за землю, оскільки він, як власник нерухомого майна, є платником земельного податку в розумінні податкового законодавства.

Суд підкреслив, що умовою несплати земельного податку за зазначеною системою оподаткування є те, що суб'єкт господарювання, який є власником чи користувачем земельної ділянки, використовує цю землю для проведення господарської діяльності. Можливість звільнення від сплати цього податку за інших умов, наприклад, коли окремо надається в найм будівля, її частина чи нежиле приміщення без земельної ділянки, на якій розміщена перелічена нерухомість, не встановлена.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Також Верховний Суд зробив висновок, що правове відношення між власністю на земельну ділянку чи користування нею та обов'язком сплати земельного податку не припиняється у разі набуття власником чи користувачем земельної ділянки статусу суб'єкта господарювання та обрання ним виду економічної діяльності і системи оподаткування, які не передбачають використання земельної ділянки в господарській діяльності. Тобто, з набуттям ознак (якості) суб'єкта господарювання фізична особа, яка ним стала, не перестає бути власником чи користувачем земельної ділянки і не звільняється від обов'язку сплати земельного податку.

Суд зазначив, що у разі надання в оренду будівель, споруд або їх частин за договором оренди, одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також яка прилягає до будівлі або споруди, тобто підприємницька діяльність наймодавців провадиться обов`язково за рахунок надання в оренду майна і земельної ділянки, а позивачем не доведено факту використання саме земельної ділянки, на якій розміщена двоповерхова нежитлова будівля для провадження господарської діяльності.

Враховуючи викладене, КАС ВС касаційну скаргу ФОП залишив без задоволення, а постанову апеляційного адміністративного суду - без змін.

За матеріалами ДПС.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини