Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет ВР рекомендував прийняти в цілому законопроєкт про корпоративне управління держпідприємств

Реклама

Комітет ВР з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроєкт № 5593-д щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Кредиторам та інвесторам важливо бачити, що кошти, які вони виділяють, використовуються прозоро та ефективно. Для цього існують зрозумілі в цивілізованому світі механізми корпоративного управління. Прийняття закону допоможе впровадити ці механізми, мінімізувати корупційні ризики та посилить довіру партнерів для подальшої підтримки нашої економіки», - зазначив заступник Міністра економіки Олексій Соболев.

Мета цього законопроєкту полягає в необхідності запровадження ефективної та прозорої роботи держпідприємств.

За даними Міністерства економіки, станом на квітень 2023 року в управлінні центральних органів державної влади перебувало 3107 держпідприємств, із яких тільки 859 працювали, а 433 - були прибутковими. Водночас кожне третє визнавалось збитковим або було збитковим і виступало потенційним джерелом фіскальних ризиків.

Чинниками, які стають на заваді ефективному функціонуванню держпідприємств, експерти називають відсутність затвердженої стратегії управління державною власністю та реальної незалежності членів наглядових рад, а також повільну корпоратизацію та низький рівень прозорості й підзвітності.

Зазначений законопроєкт унормовує низку питань, пов'язаних з діяльністю державних підприємств. Зокрема це стосується запровадження Політики державної власності, яку затверджуватиме уряд. При цьому Політика винагороди керівників та членів наглядових рад державних підприємств та Державна дивідендна політика будуть частинами Політики державної власності.

Наглядові ради усіх ДП затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани. При цьому фінансовий план державного комерційного підприємства повинен буде містити окремі фінансові показники у сферах рентабельності, ліквідності та платоспроможності, пов'язаних з формуванням державного бюджету, які включатимуться в листи очікування від власника.

Зміниться також процедура винагороди керівників ДП та членів наглядових рад. Політика винагороди міститиме принципи та методологічні підходи, на основі яких наглядові ради встановлюватимуть розмір винагороди керівників ДП.

Проєктом Закону також унормовується процедура звільнення членів наглядових рад. Якщо раніше їх звільнення могло відбуватись без формальних підстав, то зараз запроваджується вичерпний перелік підстав для звільнення.

Крім того, ним визначаються підходи до дивідендної політики держави, яку також затверджуватиме уряд.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини